banneri

maanantai 9. marraskuuta 2015

Isänpäivän yllärisämpylät ja Suppilovahvero-bruschetat



Sienimetsään en ole tänä syksynä päässyt. Kuivattuja sieniä mulla riittää seuraavaksikin talveksi, joten ei hätää. Nämä leivät tein kuitenkin tuoreista. Ystävällinen treenikaveri lahjoitti pussillisen lämmittelylenkillä keräämiään, sillä hän oli jo saanut ehdottoman kiellon sienien kotiin tuomiseen. Minulle kelpaa aina! Eilen poimituista sienistä ja edellispäivän leivästä syntyi lounaaksi bruschetat.

Bruschettaan sopii erinomaisesti hieman kuivahtanut vaalea tai vaaleahko leipä. Paahtaminen joka tapauksessa kuivattaa leivän, joten näppärä tapa vähentää leipähävikkiä. Kotona olen paahtanut kuivahtaneet patongit tai sämpylän puolikkaat uunissa. Mökillä homma hoituu ihan yhtä helposti kaasuhellalla paistinpannulla. Ohuemmat siivut tietysti menee vaikka leivänpaahtimeen.

Eilen illalla tein keiton kaveriksi sämpylöitä, joiden onnistumiseen en uskonut itsekään. Viime aikoina olen leiponut niin vähän, että jauhojakin oli rajallinen määrä. Kokeile ja ylläty periaatteella kippasin vehnäjauhot nesteen sekaan, perään ruisjauhoja (sopivasti tarttautuvan sementin aikaan saamiseksi) ja hyllyn perältä löytyi pussi pottumuussijauhoa. Reippaalla ranneliikkeellä muussijauhoja perään. Koostumus oli hieman erikoinen ja tahmainen, mutta ratkaisin ongelman oliiviöljyllä. Reilulla rasvalla kaikki irtoaa käsistä. Tässä vaiheessa on hyvä huomata, ettei ole leivinpaperia. Paistui hyvin Ikean tarjoilulautasella ritilän päällä. Taikinan kanssa sotkiessa käsiin sattui basilikapussin jämät vai oliko se oreganoa? Sekaan vaan ja viimeiset auringonkukan siemet samaan kulhoon.

Lopputulos oli todella hyvä! Pelkäsin, ettei taikina nouse ja eihän se kovin innokkaasti jaksanutkaan kohota. Missään nimessä lopputulos ei kuitenkaan ollut liian tiivis ja kuiva. Tuoreena oikein meheviä ja muistuvia. Nämä sämpylät kyllä kuivui todella nopeesti ja seuraavana päivänä en enää voileipänä olisi viitsinyt syödä.

Eilisten sämpylöiden päälle tein pikaisen sienisörsselin ja paahdoin sämpylän puolikkaat uunissa.

Kuvat on kamalia. Harmaasta leivästä ruskean harmaalla täytteellä ei voi onnistua kirkkassa auringonpaisteessakaan. Marraskuun harmaassa kelissä tehtävä on mahdoton. Olisin kaivannut pälle hiukan tuoretta basilikaa, mutta ei ollut kuin kuivattua.

Suppilovahvero-bruschetat

Vaaleaa leipää siivuina

Vajaa litra tuoreita suppiksia
Sipuli
Valkosipulin kynsi
Muutama lusikallinen ranskankermaa
Suolaa 
Pippuria
Öljyä

Siivoa sienet ja revi isoimmat sopivan kokoisiksi. Paista ilman rasvaa ylimääräiset nesteet sienistä. Lisää pannulle öljyä ja sipulit. Kuullota. Lisää ranskankerma lopuksi. 

Isänpäivän yllärisämpylät

4 dl vettä
1/2 ps kuivahiivaa
N. 3 dl vehnäjauhoja
N. 2 dl ruisjauhoja
Vajaa desi pottumuussijauhoa
Suolaa
Sokeria
Basilikaa tai oreganoa
Pari lusikallista auringonkukan siemeniä
Oliiviöljyä

Sekoita aineet keskenään ja toivo parasta. Taikina on löysähköä ja tahmeaa. Upota kulho tiskialtaaseen tulikuumaan veteen uimaan ja kohoamaan. Taikinan käsittely onnistuu öljytyin käsin. Paista 200 asteessa.

2 kommenttia:

  1. Keskisuomaisessa väitettiin, että suppiksia olisi paljon. Me emme nyt ole sattuneesta syystä vakiopaikoilla käyneet, mutta ei pe, la ja su pienillä metsäretkillä kyllä näkynyt ainoatakaan.
    Bruchetta on huisin hyvää ja oiva keino virkistää edellisen päivän leipä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos haluut koordinaatit tolkuttomaan suppispaikkaan, voin laittaa mailina! Siellä on ihan varmasti ja en ole koskaan nähnyt yhtään ainutta katkottua kantaa. Niitä on koko metsä täynnä ja mua surettaa, kun ne märkänee metsään. Pari syksyä sitten noukin kämmenen kokoisia muovipussillisen tunnissa miettimättä, ettei niitä ihan samassa ajassa siivoa...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...