banneri

torstai 26. marraskuuta 2015

Broilerin koipia ja kanakeittoa

Koemaistajaa ei tulikuuma soppa haittaa
Broilerin koivet on ympäri vuoden edullisia. Lähimmässä prismassa ne maksaa 1,89e/kilo. Marinoituja tietysti. Mielummin ostaisin marinoimatta, mutta ne on monta kertaa kalliimpia. Logiikkaa en ymmärrä, mutta näillä rajoituksilla mennään. Valmiiksi marinoidut koivet on ihan hyvää, edullista ja helppoa ruokaa, vaikka jokaisen itseään kunnioittavan kotikokin kuuluu marinadia inhota ja halveksua.

Koipien ongelma on tylsyys. Ne on helppo heittää uuniin riisipedille, puuhastella tunti jotain muuta ja käydä pöytään. Edullista joo, mutta ei kai kukaan jaksa riisiä ja kanaa kovin montaa kertaa vuodessa syödä. Minulle riittää kerta viiteen vuoteen.

Minä heitän koivet aina uuniin, 175 astessa ja noin puolitoista tuntia. Koivet ulos jäähtymään ja jäähtyneistä siivoan lihat irti. Kypsästä kanasta teen varsinaisen ruuan ja vasta tässä vaiheessa mietin, mitä tekisin. Aikaa menee runsaasti ennenkuin ruoka on lautasella, mutta edullinen usein vaatii käsityötä vähän enemmän. Valmiiksi kypsät lihat voi käyttää samoin kuin broilerisuikaleet. Broilerisuikaleet näytti olevan minimanissa tarjouksessa. Rasian kilohinta oli himpun vajaa 9 euroa. Koivissa on luita ja nahkaa, mutta ei niistä puolet kuitenkaan roskiin mene. Marinoimattomien koipien hintaa en muistanut tarkastaa. Viimeksi vilkaistessa kilohinta oli reilusti kaksinkertainen.

Tällä kertaa päädyin kanakeittoon. Aluksi mielessä oli jonkinlainen kananuudeli-hässäkkä. Porkkanaa, varsiselleriä ja sipulia tarvitsin toiseenkin ohjeeseen, joten niitä löytyi valmiiksi ja nuudelit korvasin pastalla. Lopputuloksena syntyi todella maukas kanakeitto.

Olen huomannut, etten oikeastaan maista paprikajauhetta lainkaan. Käytän sitä paljon kivan värin takia.

Kanakeitto

Kolmen koiven lihat
Pari porkkanaa
Pari varsisellerin vartta
Sipuli
Pari valkosipulin kynttä
Puolipussia pastaa
Paprikajauhetta ja muita mausteita mielen mukaan.
Vettä

Pilko porkkanat ja varsiselleri kattilaan, lisää vettä ja anna kiehua. Sipulit perään, kun on pilkottu. Lisää mausteita, suolaa, vettä ja pasta. Koivista riivityt lihat perään, kun pasta alkaa olla kypsää. Mausta ja syö.

2 kommenttia:

  1. Selittyisikö marinoitujen alempi hinta sillä, että marinadi on painossa mukana ja se on halvempaa kuin broileri. Itse kummastelen monesti kaupassa sitä, että suolaton voi maksaa paljon enemmän kuin suolallinen. Kiroan sitä, että hyllyt ovat täynnä tontonton-tuotteita, joiden lisäkäsittelyt maksavat ja muokkaavat esim. maitoa älyttömästi.

    VastaaPoista
  2. Marinadia on muutama ruokalusikallinen. Ei sillä niin paljon saa painoa lisää, että pelkkä liha olis samassa hinnassa kuin maustamaton. Suikaleista en tiedä, paljonko niissä on lientä mukana.

    Marinadia selitetään myös huonolaatuisella ja vähän jo vanhalla lihalla, jota liemellä peitellään. Ehkä lihatiskissä niin tehdäänkin, mutta lihajalostamolla samaa tavaraa ajetaan eri lootiin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...