banneri

tiistai 28. heinäkuuta 2015

Tilukset on tarkastettu

Kesän toinen reissu mökille. Paikallinen sää on ollut sateinen. Koko kesänä on ollut kaksi sateetonta päivää, tuskin vuorokautta. Ilma on ollut kylmä, kostea ja syksyinen. Itikoita on ollut enemmän kuin koskaan. Aikaisempina kesinä mökillä on asuttu kesät. Viimeiset pari vuotta se on ollut piipahduspaikkana. Tänä kesänä siellä ei olisi sitkeinkään viihtynyt vesisadetta kuuntelemassa pimeässä itikoiden syötävänä ilman sähköjä. Yleisilmeestäkin huomaa, ettei siellä enää asuta.

Meillä on ollut pieni kasvimaa, jonka on annettu nyt pari kesää kasvaa umpeen. Ei ole ketään kasvimaan hoitajaksi ja kitkijäksi. Entinen kasvimaa on ainut, missä tänä kesänä on kasvanut oikein mitään. Niittyleinikit, heinä ja nokkoset voi hyvin. Raparperi tietysti kasvaa vaikka ydinlaskeumassa.

Omenapuut kukki keväällä hyvin. En tajunnut ottaa silloin kuvia, mutta varsin nuoret puut oli aivan täynnä kukkia ja ennustimme parasta omenasatoa ikinä. Todella kylmän sään seurauksena ilmeisesti on ollut pölyttäjistä puutetta ja tänä kesänä ei tule ainuttakaan omenaa. Yhdessäkään puussa ei ole yhtään omenan alkuakaan.

Viinimarjapensaat on aina tuottaneet todella hyvin marjaa. Niin paljon, että viime vuosina osa on jäänyt puskiin. Kukaan ei ole jaksanut kaikkia ottaa ja mehustaa. Tänä vuonna puskissa on yksittäisiä marjoja ja pieniä pippurin näköisiä kesken kasvun kuivahtaneita korppuja. Raakileita oli todella, todella vähän ja surkimuksia hiukan enemmän. Yhteensäkin todella vähän.

Mustikat olen aina poiminut pääasiassa mökin pihan metsästä. Nyt en löytänyt marjan marjaa. En melkein kypsää, enkä raakaa. Kamera jäi kuistille ja ei huvittanut kävellä takaisin miljardin sääsken päivälliseksi.

Kantarelleja oli muutamia. Suurin osa oli nuppineulan pään kokoisia alkuja, jonkin verran pikkurillin pään kokoisia ja muutama vähän isompi. Normaaleihin kesiin verrattuna saalis oli surkea ja surkeana pysyy. Nouseehan niitä vielä, jos lämmintä riittää. Alkujen määräkin oli niin onneton, että ihmeitä turkin enää tapahtuu.

Pari nättiä kukkaa oli päivänkakkaran lisäksi innostunut kukkimaan. En muista kukkien nimiä tietenkään.


Entinen kasvimaa


Miten muiden marjat ja hedelmät voi?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...