banneri

lauantai 11. heinäkuuta 2015

Suomipoppia kirkonkylällä

Varoitus. Lopussa on tän päivän etapin tulos.

Jyväskylässä on ollut useampana kesänä Suomipop-festivaali. En ole koskaan ollut festareilla. Ajatuskin tuhansista tai kymmenistä tuhansista humalaisista sullottuna aidatulle alueelle tuntuu vastenmieliseltä ja teltassa yöpyminen mutaisella pellolla vielä kauheammalta.

Suomipopin esiintyjälista oli ihan mielenkiintoinen ja kuulemma yleisö on aikuista porukkaa. Lippua en raskinut ostaa. Esiintyjiä voi kuunnella kohtuullisen hyvin sataman puistoalueellakin. Aikaisempina vuosina en ole vaivautunut edes pummiksi aidan taakse. Perjantaina kävin kuuntelemassa Anna Abreun ja Jukka-Pojan. 

Sataman nurmikolla oli oikein mukava tunnelma. Aurinko paistoi ja aikuiset ihmiset nauttivat pussikaljastaan piknikistään hyvällä fiiliksellä. Ysin aikaan tunsin itseni keski-ikää lähestyväksi ja riittävän väsyneeksi lähtemään kotiin. Siihen mennessä olin havainnut vain yhden selvästi humaltuneen nuoren miehen. 

Olin todella yllättynyt, miten siivosti porukka käyttäytyi. Puistikko oli myös todella siisti! Ei roskaa missään, vaikka jokaiseen valotolppaan ei oltu sätesäkkiä teipattu. Pikkupojat ja vähän vanhemmat rouvat siivosivat tyhjiä pulloja ja tölkkejä hyvin tehokkaasti. Varmasti kaikki kiertäneet ovat roposensa ansainneet vapaaehtoisella siivoamisella. Täysin subjektiivisiin havaintoihin perustuen ihmiset lahjoittivat tölkkinsä mielummin lapsille (jopa valmiiksi pussitettuna) kuin aikuisille.

Kahta n. 10 v. pikkupoikaa oli hauska seurata. Ilmeisesti heidän ajatus oli kerätä paripussia tölkkejä, mutta nälkä kasvoi syödessä. 10 minuutissa tajusivat, että tölkkejä riittää enemmän kuin heillä pusseja. Nokkelat nuoret miehet keräsivät vielä yhdeltä seurueelta kolehtina vitosen. Sillä puheella ois myynyt, vaikka pakastimen eskimolle.

Toinen ampui Lutakon kauppaan ostamaan jätesäkkejä ja toinen soitti ukkia ja pakettiautoa paikalle. Kaveri tuli viidessä minuutissa takaisin ja on varmasti käyttänyt kaikki puhelahjansa kaupassakin jonossa etuiluun. Poika olis palauttanut ylijääneet kolikot rahat antaneelle seurueelle, mutta eivät ottaneet vastaan.  Pussien tyhjennys jätesäkkiin ja me juomattomat vahtimaan säkkiä. 10 minuutissa tuli toinen säkki täytenä vahdittavaksi. Vartissa tuli ukkikin kyselemään, ollaanko me nähty kahta pulloja ja tölkkejä keräävää poikaa ja onko hän oikeiden ihmisten luona. Joo, ollaan. Jos jätesäkki on yhtä hyvällä pyynnillä kuin tähän asti, menee noin 5 minuuttia seuraavan täyttymiseen. Neljä jätesäkkiä täyttyi alle puolessa tunnissa, mutta kyllä pojatkin osasivat supliikin ja porukan viihdyttämisen. Noista varmasti tulee tulee myöhemmin loistavia myyntitykkejä, jos ymmärtävät pysyä poissa korkeakoulujen teknisiltä aloilta.

Päivä vierähti Touria katsellen. Tänään livestream on toiminut suorastaan moitteettomasti. Kaivelin piuhakasoja ja löysin vanhan näytön piuhat. Puolikuollut läppäri pyörittää urheasti. Telkkari antaa äänen ja vanha näyttö kuvan. Telkkariinkin sain kuvan, mutta ääntä en saanut samaan pakettiin.

Luca Paulinin kohtalo selvisi. Hän jäi 7.7 otetussa doping-testissä kiinni kokaiinista ja ei jatka kisaa. Mielestäni omituisen casesta tekee se, ettei kokaiini ole kielletty aine urheilussa. Jos Paulini olisi jäänyt kiinni kokaiinista vapaa-ajalla otetussa näytteessä, asia olisi jätetty käsittelemättä. Minun logiikkaani ei mahdu urheilu ja huumeet. Varsinkaan lajissa, jossa mömmöjen kanssa läträämisen historia on pitkä ja menestyksekäs. Pelkkä huume tai suorituskykyä parantava lääkesine, kaikki kieltolistalle vaan.

Tänään etapin voittoon ajoi ranskalainen Alexis Vuillermoz. Johdossa jatkaa 11 sekuntin erolla Chris Froome. Nibalin loppukiri kaatui omien ajajien pussiin.

Low-tech systeemi


2 kommenttia:

 1. Talon eläkeläiset juovat kaljansa ja kuuntelevat poppia takapihalla.

  Sen kun järjestävät tapahtumia Lutakossa (rallit pitäisi kyllä perua), mutta voisivat lopettaa ennen puolta yötä. Meteli ei nykyisin ole niin kamala kuin Sataman Yössä vielä muutama vuosi sitten kun talo tärisi bassojen tahdissa ja pää meinasi haljeta korvatulpista huolimatta kun yritti nukkua. Kaupungille jos valittaa yöllisestä melusta, niin sieltä vastataan, että eihän sitä ole kuin muutama yö kesässä... yhteensä on aika monta.

  Hieno systeemi. Haa, vältin tuloksen. Etappi on boksilla, vieraat lähtivät äsken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rallien aikaan ei pääse kotiinkaan, jos ei ole lappua mukana... Vuosia sitten ne kotiutumislaput, luonnollisesti 1/luukku, jaettiin noin tuntia ennen mellakka-aitoja. Jos oot töissä, et pääse kotiin. Paitsi jos sammutat auton portille ja soitat poliisit paikalle. Tästä portista ei kulje kukaan ennenkuin kotiin pääsee.

   Ilmeisesti nykyään kulkulupia saa useamman ja ne jaetaan aikasemmin.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...