banneri

keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Sipulikeitto


Tajusin viime viikolla, etten ole koskaan keittänyt sipulikeittoa. Ajatus lähti Campasimpukan ohjeesta. Harvoin sitä on missään tarjollakaan. Pidän kyllä sipulista ja sipulikeitosta todella paljon. Useimmiten sipulikeittoon törmää lihapullien ohjeessa, joissa valmis pussikeitto sotketaan jauhelihataikinan sekaan. Sen jätän jatkossakin mielummin muiden syötäväksi.

Sipulia pilkkoessa piti ihan miettiä, miksi en ole aikaisemmin toimeutunut. Sipulikeitto on todella helppo tehdä, eikä maksa juuri mitään. Yleensä kai soppa tarjoillaan juustolla kuorrutetun leivän kera, mikä tuo annokseen ruokaisuutta. Pelkkänä keittona tämä ei juuri energiaa sisällä, eikä maukkaudestaan huolimatta nälkää kovin pitkälle tulevaisuuteen siirrä. Alkuruokana leivättä harkitsemisen arvoinen vaihtoehto.

Ohjeen raamit lunttasin linkkaamastani Campasimpukan ohjeesta. Valmistin koko keiton korkealaitaisessa paistokasarissa. Ohjetta käytin viitteellisesti ja sävelsin niistä aineista, joita pikkukylän kaupasta ja äitin kaapista löytyi. Punasipuli ei kuulunut kyläkaupan valikoimaan, joten keltasipuliin oli tyydyttävä. Punasipulista olisi tullut mukavampi väri. Valkoviiniä ei ollut, eikä tule, joten korvasin sen viinietikalla.

Maissijauhot oli myös uusi tuttavuus. Jostain käsittämättömästä syystä löysin niitä kaapista vehnäjauhoja etsiessäni. Vehnäjauhoja ei löytynyt, joten suurustamiseen oli käytettävä, mitä sattui olemaan. Perunajauhot kaiketi olisi käynyt myös, mutta en uskaltanut. Maissijauhoilla suurustaessa keitto on gluteenitonta. Vaihtoehtoisesti olisi myös voinut keittää pitempään kokoon, jolloin suurusta ei tarvitse.

Ei tämä erityisen kuvauksellista ole


Sipulikeitto

N. kilo sipulia pilkottuna
3 valkosipulin kynttä
voita
öljyä
1 tl sokeria
suolaa
pippuria
1/2 tl viinietikkaa
2 kasvisliemikuutiota
litra vettä
1 rkl maissijauhoa (tai vehnäjauhoja)

Pilko sipulit ja kuullota voi-öljyseoksessa miedolla lämmöllä kunnes sipulit on pehmeitä. Lisää sokeri, suola ja pippuri. Jätä kannen alle hautumaan, kunnes sipulit on lähes läpikuultavia. 

Tee kasvisliemi vedestä ja liemikuutioista. Onnistuu kattilaa sotkematta ihan mikrossa. Lisää kasvisliemi sipulien joukkoon ja jätä porisemaan. Anna porista puolisen tuntia hennosti kiehuen. Lisää pikkuriikkisen viinietikkaa.

Ota keitosta noin desi lientä ja sekoita maissijauhot. Sekoita suuruste keittoon ja jätä vielä noin 10 minuutiksi kypsymään.

Tänään meillä vietetään keittiön siivouspäivää. Viikonlopun hautajaisiin on kutsuttu ystävät ja tuttavat kuolinilmoituksessa olleella kutsulla, joten väkimäärästä ei ole mitään tietoa. Ruokaa on tilattu paljon ja ylimääräiset pitää kuljettaa pois ja pakastimeen. Tätä varten joudun purkamaan koko sekamelskan, jota keittiöksi kutsutaan ja etsimään (ja tiskaamaan) kaikki mahdolliset muovipurkit ja kupit. Ehkä keittiön kaapit on hyvä järjestellä kerran 10 vuoteen, vaikkei täällä kukaan koskaan itseäni lukuunottamatta mitään ruokaa laitakaan. Minäkin vain kahdesti vuodessa. 

Meinasin käydä ostamassa myös jätesäkkejä ja suorittaa omatoimisia poistoja hamstaajan kodinhengettären töissä ollessa. Tuskin jää yhtään kahvatonta kannua tai pinttynyttä muovikuppia syvästi kaipaamaan.


2 kommenttia:

  1. Sipulikeitto on todella hyvää, en ymmärrä miksi sitä ei tule tehtyä useammin. Ravintoissakin on harvoin tarjolla - tiulaan aina jos sitä on! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaivaton laittaakin. Ei tarvii vahtia ja ei haittaa, vaikka on levyllä pitempäänkin. Paranee vaan, mitä pitempään viitsii haudutella.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...