banneri

keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Salmiakkimarengit

Tämä päivä on mennyt aamusta asti sähläämiseksi. Optimaalisten olosuhteiden luonti alkoi jo eilen petauspatjan päälisen pesulla. Aamulla kääre oli kuiva valmis paikalleen asennettavaksi.

Jokainen petarin päälisen pessyt tietää, ettei vaahtomuovin paikalleen laittaminen ilman möykkyjä ja kupruja ole ihan helpoimmasta päästä. Erityisen hankalaa homma on parisängyn petariin yksin. Taistelussa tuli hoidettua samalla kertaa tehokas venyttely, lihaskuntopiiri ja hankittua zeniläistä tyyneyttä. Sain paikalleen saksimatta patjan laidasta suikaletta pois.

Suunnitelmissa oli siivota ennen ympäriajon seuraavan etapin alkua. Kaurapuuro on nopein itsensä valmistava tapa saada murkinaa. Koheltaessani olin ilmeisesti puseron helmalla saanut toisenkin levyn päälle. Nenä toimi nopeammin kuin palohälytin ja suuremmilta katastrofeilta vältyttiin. Olemattoman pöytätilan takia olen käyttänyt hellaa myös työtasona ja laitimmaisen levyn päällä oli muovinen leikkuulauta. Nyt olis hyvät neuvot tarpeen levyn putsaamiseksi sulaneesta muovista. 

Opin tästä sen verran, että hankin suojan lieden nappuloiden suojaksi. Elukoita varten sitä ei ole tarvinnut miettiä, kun ne ei koskaan pääse keittiöön. Sama kielto pätee niin olemattomia kuin vieraileviakin lapsia.

Päivän teemaan sopien, marengin tekokaan ei mennyt niinkuin Strömsössä. Marenkia oon tehnyt miljoona kertaa, koska se on niin helppo ja tyllalla tällainen tumpelokin saa nättejä kökkösiä. Jostain syystä vaahdosta ei millään vatkaamisella tullut tarpeeksi jämäkkää, joten lopputulos ei missään määrin vastaa ihanaa ja parasta pursotinta Leguen Decomaxia. Decomaxin voitin keväällä Sokerivaltakunnan arvonnasta. Syytän huonosta marengista inhottavaa kosteaa, nihkeää ulkoilmaa, ihan liian lämmintä sisäilmaa ja keittiössä auki ollutta ikkunaa. Tottakai vika on olosuhteissa! Leviämisen lisäksi marengit vielä repesi uunissa. Ompahan itse tehdyn näköisiä!

Salmiakkimarengin ohje on kuulemma alunperin julkaistu turkinpippurirouheen kyljessä. Tällä hetkellä ohjetta ei pussiin ole painettu. Sain ohjeen Yhdysvalloissa asuvalta fb-kaverilta, koska minulle tuli annoskateus. Ohje on helppo. 1-2-3 ja aineiden määrät voi päätellä.

Salmiakkimarenki

1 dl turkinpippurirouhetta
2 valkuaista
3 dl tomusokeria

Vatkaa valkuaiset niin kovaksi vaahdoksi kuin suinkin mahdollista. Tämä osuus sujui tänään vielä ihan onnistuneesti. Lisää tomusokeri pienissä erissä vatkaten. Vatkain kannattaa sammuttaa sokeria lisätessä, jos ei halua keuhkojaan täyteen tomusokeria. Tämänkin olen menneinä vuosina kokeillut. Vatkaa kymmenisen minuuttia, kunnes massa on jämäkkää ja kiiltävää.

Pistä pursottimeen ja pursottele pieniä söpöjä marenkeja. Hyvältä maistuu, vaikkei olisi söpöjäkään.

Paista 110 asteessa n. 1,5 tuntia.

Uunia vahtiessa katselin tourin 5. etappia, joka oli 189,5 kilometrin tasamaaetappi. Tänään netti on toiminut paremmin. Lähetys ei pätkinyt läheskään yhtä paljon kuin eilen. Etapista on vielä n, 40 km ajamatta, joten en voi spoilata lopputulosta. Marenki on näköjään wikipedian mukaan Ranskasta, joten sopii teemaan. 

Marengit pakkasin lasipurkkiin ja kuskasin treenikavereiden tuhottavaksi. Meillä on sellainen tapa, että onnistuneen kisan jälkeen treenikavereille pitää tuoda herkkuja. Tuotokset hävisi purkista hyvin nopeasti. Näytti maistuvan muillekin.


Legue Decomax

6 kommenttia:

 1. Minulla on marengit sellainen tuurihomma, joskus onnistuu, yleensä ei :D Ilman muuta syyllinen on ilmanpaine ja -kosteus.

  Olipa jännä loppu etapissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli jännä ja sormet suussa piti jännätä, pistääkö kone lakon kriittisillä hetkillä... Kahdesti per etappi pitää käynnistää selain uudestaan. Netin hitailu ei niin haittaa, kun lähetys jatkuu samasta kohden.

   Poista
 2. Ruusukkeista päätellen kisa meni hyvin. Joko kohta on valionarvo plakkarissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimenen ykkönen puuttuu, mutta kun ne kerpeleet muuttaa säännöt 3 viikon päästä. Aika loppuu kesken tai sit pitää ottaa uudet säännöt käpälään. 2 mahdollisuutta on vielä...

   Poista
  2. Lycka till... Mulla kävi yhden aiemman koiran kanssa niin että kun käyttövalion arvoon vaadittiin kolme serttiä kahdelta eri kilpailukaudelta, niin kesken kaiken ne meni ja muutti sääntöjä viiteen serttiin. Meni sitten vähän kauemmin sen tavoitteen saavuttamiseen, mutta onnistui kumminkin. Sen jälkeen voi jatkaa sitä harrastamista ihan muuten vaan :)

   Poista
 3. Kivalta näyttävät nuo marengit.
  Onnea hyvistä suorituksista!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...