banneri

torstai 2. huhtikuuta 2015

Täydellistä pizza margaritaa etsimässä

Olen kerran käynyt Milanon lentokentällä pizzalla. Syömäni margherita oli parasta pizzaa, mitä olen ikinä syönyt. Pieni epäilys tietysti jää, ettei lentokentän valtavan suuresta ravintolasta ehkä saa maailman parasta, mutta se oli mielettömän hyvää. Siinä vain oli kaikki ja edelleen vesikielellä muistelen tätä kokemusta.

Ihan pelkästään pizzalle en Milanoon lentänyt, vaikka en kentältä poistunutkaan. Edesmennyt ystäväni kasvatti kääpiökoiria ja oli ostamassa Italiasta jalostusurosta ja lentämällä ne joutuu hakemaan. Koiranpennun olisi voinut lähettää rahtina, mutta siitä olisi joutunut maksamaan kaupallisesta tuonnista alvin sekä koiran hinnasta että lentokustannuksista. Matkustajan mukana tulevasta koirasta ei tarvitse alvia maksaa. Ystäväni katkaisi jalkansa ja ei pystynyt lähtemään. Lensin siis Milanoon pizzalle, kasvattaja toi pennun kentälle ja lennettiin takaisin.

Tästä reissusta on yli 7 vuotta aikaa ja edelleen lämmöllä muistelen italialaisen ketjuravintolan pitsaa. Olen syönyt sen jälkeen kymmeniä margheritoja, joista mikään ei ole ollut sinnepäinkään. Tismalleen samanlaista en kuvittele löytäväni, mutta mielettömän hyvää varmasti saa muualtakin. Parhaan reseptin löytämällä ilman pizzauuniakin varmasti kotona pääsee riittävän lähelle. Ei jokaisen italialaismammankaan keittiöstä taida pizzauunia löytyä.

Olen aina ollut täysin vakuuttunut, että täydellisen margheritan salaisuus on tomaattikastikkeessa. Lätty ei voi onnistua, jos kastikkeeksi vetää samaa soossia kuin opera speciaaliin. Melko montaa tomaattisoossia olen vuosien varrella kokeillut. Myönnettäköön, että joskus laitan pizzaan ihan rehellistä ketsuppia.

Margheritaan ei oikeastaan kuulu kuin tomaattikastike ja juusto. Minä kyllä laitan aina myös tomaattia. Parhaimmillaan tomaatin ja juuston täydellinen kombinaatio. Liika juusto tekee pitsasta rasvaa valuvan ja epätasaisesti paistuvan. Juuston vähyys taas kuivan ja helposti palavan. Yksinkertaiset aineet, mutta täydellistä suhdetta on mahdoton saavuttaa.

Tänään onnistuin vallan mainiosti. Mitään pikaruokaa tämä ei ole. Keitin pelkkää kastiketta noin tunnin. Tai hella keitti, enhän minä keittiössä kattilan kanssa hengaillut.

Erinomaisen Pizza Margheritan salaisuus on todella maukas kastike, riittävästi tuoretta mozzarellaa ja hyvä pohja. Buffalo-mozzarella olisi tietysti parasta. En tiedä, olisko Prismassa ollutkaan. Ostin lehmänmaidosta tehtyä ja hyvää sekin on. Ehdottomasti päälle tuoretta basilikaa, mutta vasta paiston jälkeen. Postaan erinomaisesta kastikkeesta ja hyvän pizzapohjan reseptin erikseen.
7 kommenttia:

 1. Kiva juttu. Häpeällistä tunnustaa,etten ole millään Italian reissulla (joita on kai 5) syönyt pizzaa. Kotiuunin paisto-ominaisuuksia sekä pizzalle että leivälle saa parannettua leivinkivellä, kannattaa hankkia. Meillä on vuosia sitten Paviljongin joulumarkkinoilta tekijältä ostettu vuolukivi, keittiökaupat myyvät kaikenlaisia kiviä, joista osa maksaa mielestäni turhan paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on toi neliö kokoinen keittiö, mihin ei voi hankkia mitään sellasta, mitä tarvii kahdesti vuodessa :( Sinne ei mahdu mitään...

   Harkitsin päivällä kuvaamista luonnontilassa eli mulla ei loju likaisia astioita kovinkaan usein pitkin pöytiä vaan puhtaita. Ne ei vaan mahdu mihinkään.

   Poista
  2. Meillä kiveä säilytettiin minikeittiössä alakaapistossa olevan leikkuulaudan päällä. Ei sitä lautaa leikkuulautana käytetty koskaan.

   Poista
  3. Tajusin just, että multa puuttuu se turhake kokonaan. Leikkuulautanahan sitä ei voi käyttää, kun se on heti siivoton ja ruma.

   Poista
 2. Margarita on kyllä se paras pizza, kun ainekset ovat kohdallaan ja uunin saa törkeän kuumaksi :) Pirkka buffalomozzarella on muuten tosi hyvää Suomessa saaduksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tuota Pirkan mozzarellaa meilläkin syödään. Sokokselta saatava Castellikin on helt okej kuten ruotsalainen sanoisi.

   Poista
  2. Täytyypä tutustua Pirkan buffaloon. Kohtahan tietkin on putsattu ja voi ajaa pyörällä citymarkettiin renkaita rikkomatta.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...