banneri

lauantai 4. huhtikuuta 2015

Riisi-lohi-pinaattilaatikko

Mulla ei ole mitään pääsiäisperinteitä. En laita lammasta ja suklaamunillekaan en ole perso. Ehkä perinteeksi lasketaan pääsiäisyön messu? Katson sitä aina yöllä telkkarista. En kuulu mihinkään kirkkokuntaan, mutta ortodoksinen liturgia on vaan kaunis ja mielenkiintoinen. Olis kiva mennä joskus paikan päälle, mutta ajatuksestakin tulee vähän stalkkerifiilis. Koskaan en ole jaksanut loppuun asti kattoa. Nukahdan aina telkkarin eteen.

Huomenna ajetaan Ronde Van Vlaanderen eli flanderin ympäriajo, toinen maantiepyöräilyn yksipäiväisistä klassikoista. Viime vuonna voittoon ajoi Fabian Cancellara, jonka nimeä en lähtölistasta löytänyt. En keksinyt yhtään belgialaista ruokaa. Hetken jo harkitsin jonkun reseptin etsimistä ja kisan aikana laittamista, kun tabletilla saa eurosportin keittiöön! Mullahan on laatikkoa pariksi päiväksi.

Kävin torstaina kaupassa ja niin kävi kaikki muutkin kaupunkilaiset. Jonottaa ei ihmeemmin tarvinnut. Edelläni oli vain yksi isompien ostosten kanssa ja pari noin 15 vuotiasta tyttöä. Tytöillä oli selvästi pizza-aineet korissa. Vähän hymyilytti selän takana, kun tytöt mietti, kuka oikeesti ostaa jotain OIKEITA sipuleita. Nehän pitää kuoria ja pilkkoa. Pakastealtaastahan saa valmiiksi pilkottuna.

Minä ainakin ostan sipulia! Sipulin pilkkominen on hyvin nautinnollista. Se tuo mukavaa rutiinia ruuanlaittoon. Kaikki paitsi puuron keitto alkaa aina sipulin pilkkomisella.

Ostin torstaina lohta. En ymmärrä, miksi. Olen aika kyllästynyt loheen. Ilmeisesti halpa hinta ja helppo valmistaminen jälleen kerran sai tarttumaan vakuumiin. Valmistaminen koitui taas ongelmaksi. Ei yhtään tee mieli lohta, mutta kala on pakko laittaa tänään.

Epätoivoissani yritin selata foodgawkeria ideoiden ja inspiraation toivossa. Ei oikein mikään iskenyt. En muutakaan keksinyt, joten nakkasin puolikkaan lohifileen uunivuokaan, suolaa päälle ja uuniin. Ongelmaa siirretty sen verran eteenpäin, että kypsää kalaa on helppo jatkojalostaa.

Päädyin jonkinlaiseen riisi-lohi-pinaattilaatikkoon ja lopputulos oli yllättävän onnistunut. Tää oli oikeasti hyvää! Helppo tehdä ja riittää useammalle päivälle. Riisin keitin, mutta varmasti onnistuisi ylijäämäriisistäkin. Laatikossa on siis riisiä, lohta ja bechamel-kastiketta. Riisin voi keittäessä jättää puoliksi raa'aksi. Kypsyy kyllä uunissa.

Riisi-lohi-pinaattilaatikko

Kypsää tai kypsähköä riisiä
Kypsää lohta, raa'at kuutiotkin kypsyy kyllä uunissa
Sipuli
Pari valkosipulin kynttä
Pinaattia pussi
Bechamel-kastiketta
Suolaa
Pippuria
Currya
Kurkumaa

Jos ei ole eilispäiväistä riisiä, pistä kiehumaan. Sama kalan kanssa. Hoida se kypsäksi. Savukala olis varmaan täydellistä. Tee kastike, sekoita ja pistä uuniin.

Bechamel-kastike

50g voita
3 rlk vehnäjauhoja
1 l maitoa
2 dl juustoraastetta


Sulata 50 grammaa voita kattilassa lisää siihen 3rkl vehnäjauhoja. Kaada joukkoon maitoa vähän kerrallaan ja vispaa tasaiseksi. Elä polta pohjaan. Jauhot kypsyy kyllä, vaikka ei annakaan kastikkeen kiehua. Lisää maitoa kunnes toivottu paksuus on saavutettu. Lisää pari desiä juustoraastetta, pinaatti ja mausteet.

Kuullota sipulit. Pistä riisit, kala ja sipulit uunivuokaan ja sekoita kastike joukkoon. Päälle juustoraastetta. Paista 175-200 asteessa parikymmentä minuuttia.

Siedettävän kuvan saaminen ei tästä pöperöstä onnistu sitten niin millään.




5 kommenttia:

  1. Minäkin olen joskus etsinyt belgialaisohjeita, muttei saaliiksi tule juuri muuta kuin ranskanperunat ja vohvelit :D Jonkun oluisen lihapadan tein kerran. Fabu on loukannut itsensä joku aika sitten, eikä pääse huomenna ajamaan, en tiedä milloin mahtaa päästä takaisin kisoihin. Mutta katsomme kumminkin. Juttelimme aamulla, että soitetaanko sinne Belgiaan, että ette viittisi ajaa jo tänään, kun olisi aikaa katsella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eurosportin ois pitänyt näyttää viime vuotista, mutta biljardiahab nuo pelaa...

      Lähtölistasta löytyi kuitenkin Jack Bauer. Ei ole mitään mielikuvaa ajajasta, mutta olkoon mun suosikki 24 sarjsn hengessä.

      Poista
  2. Sairastuvalla ovat niin Fäbu, Tomppa Boonen ja Eddie B-H, kaikki suosikkini, yääääh.
    Belgialaisista belgialaisinta ruokaa ovat sinisimpukat ja mainitsemasi ranskikset ja vohvelit, aamupalalla pitää syödä leivän päällä suklaata (ei siis välttämättä minään Nutellana vaan pieni ohuehko patukka). Kyllä sillä jaksaa polkea. Ruoka on siellä hyvin tärkeää ja ainakin näin ulkolaisen mielestä aika pitkälle ranskalaistyylistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kausi ei oo kuin alussa ja iso liuta kovka nimiä jo sairaana. Toivottavasgi toipuvat nopeesti kisakuntoon.

      Poista
  3. Moi! Onneksi olkoon. Olet voittanut arvonnassa minun blogissa. Voisitko lähetä minulle yhteystiedot:

    sanja.alisic at gmail.com

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...