banneri

sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Strömssin vuokaleipä

Aamulla piti ottaa eväät mukaan. Kylmät eväät, mikroa tms. ei ole eli voileipää. Paitsi tässä talossa ei ole murustakaan leipää. Ei edes pakastimessa. Täällä ei olut mitään muutakaan, mitä voisi ottaa evääksi. Kauppa on mennyt kiinni tunti sitten ja Pupuhuhdan Siwaan en lähde kävelemään. Paikalliset ymmärtänee, miksi se ei ole lauantai-iltana minkäänlainen vaihtoehto.

Äkkiähän muutaman patongin tai sämpylöitä tai jotain leipää leipaisee. Sukkelasti vaan tekee taikinan ja vajaan tunnin sisään on tuoretta leipää.

3 desiä vettä, suolaa, sokeria ja hiivaa kulhoon. Taikinakoukut vatkaimeen ja reipas pöläys jauhoja. Toinen pöläys jauhoja ja antaa vatkaimen vaivata. Kolmas pöläys jauhoja ja nepä sitten loppuikin siihen. Mitäs nyt tehdään?

Pottujauhoja? Ei oo. Korppujauhot ei kelpaa. Ruisjauhoja ei oo. Mitään jauhoja ei oo. Kauraryynejä! Joo laitetaan niitä.

Ei kovin hyvältä näytä, mutta taikina ei ainakaan enää ole vetelää. Ei sitä leipoakaan pysty. Lisätään kauraryynejä ja katotaan, mitä tapahtuu. Saattaa käydä niin, että aamupuuron lisäksi aamulla ei ole leipääkään...

Ainahan löysän taikinan voi laittaa vuokaan. Ei ainakaan leviä uuniin. Voitele vuoka ja pölistele kaurahiutaleita.

Ihan hyvä leipä tuli! Paremmin olis noussut, jos olis ollut edes hitusen enemmän jotain jauhoja. Ei tämäkään huono ollut. Nostatus ennen uunia on ajan hukkaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...