banneri

sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Puhdas omatunto kaupan!

Meinasin alkuillasta lentää perseelleni facebookissa notkuessa. Hyvinkin fiksuna pitämäni ystäväni oli linkittänyt tämän uutisen facebookin ja oli aidosti ihastunut ajatuksesta vapaan lehmän maidosta.

Uutisessa kerrotaan Juustoportin meijerin uutuustuotteista eli ns. vapaan lehmän maidosta ja ilmeisesti muutakin on tulossa. Vapaan lehmän maito on Juustoportin omaa keksintöä eikä todellisuudessa tarkoita yhtään mitään.

Lehmät elelee maitotiloilla parsinavetoissa ja pihatoissa. Parsinavetoissa lehmät on kiinnitettynä parteen. Pihatoissa naudat liikkuvat rakennuksen sisällä vapaasti. Käytännössä kaikki nykyään rakennettavat tai uudistettavat navetat ovat pihattoja eli näitä automatisoituja robotein hoidettavia. Parsinavetat todennäköisesti katoaa aikaa myöten.

Vapaan lehmän maito on pihattolehmän maitoa. Ihan sitä samaa tavaraa, mitä myydään viereisessä purkissa ilman viherpesua ja hippilisää hinnassa. Vapaan lehmän maito ei ole edes luomua. Se on aivan tavallisen ihan normaaleissa kotimaisissa tuotanto-olosuhteissa elävän kantturan maitoa. 

Eniten tässä uutisessa minun kurkkutorveani närästää viherpesun lisäksi hinnoittelu. Alkuviikosta ilmoitettiin maidon tuottajahinnan laskevan viitisen senttiä litralta. Juustoportti ei maksa viherpesussa käyneestä maidosta yhtään sen enempää kuin naapuritilan tavallisten kantturoiden maidosta. 

Tätä kirjoittaessa ei ole tietoa, mitä markkinointiosaston pakkaama maito kaupoissa kuluttajalle tulee maksamaan. Luomumaito maksoi viimeksi ostaessa noin 1,20e. Uskoisin vapaan maidon asettuvan suunnilleen samaan hintaluokkaan. Luomumaidon kilpailijaa kai tuosta kaavaillaan ilman luomun vaatimuksia. Se ihan sama maito ilman hippilisää maksaa noin 70 snt/litra. Prosentuaalinen hinnankorotus on melkoinen.

Vapaata lypsylehmää ei ole olemassakaan. Pihattoa ei ole järkevää rakentaa pienelle eläinmäärälle. Esimerkiksi 100 kantturaa ei ihan muutaman hehtaarin pellolle sovi. Ehkä jostain pohjanmaalta saattaa löytyä jostain yksittäinen tila, jonka pihaton ympäriltä löytyy sadan kantturan laidun. Ihan yksinkertaisella logiikalla jokainen ymmärtää, että pihattolehmä on vapaasta lehmästä kaukana.  Miten vapaa on eläin, joka ei ulkoile? Jokainen meistä osaa omilla aivoillaan keksiä, ettei kymmeniä lypsäviä paimenneta aamulla laitumelle ja lypsyaikaan takaisin navettaan.


Parsinavetta
Pihatto
Kuvat wikipediasta

12 kommenttia:

 1. Allekirjoitan! Lehmien seassa kasvaneena hieman kirpaisi tämän halpuuttamisen maksajat eli maitotilalliset.

  Tampereella rasvaton luomumaito maksaa muuten about 1,5 e.

  Ruoan hinta on tietysti kompleksinen asia, mutta usein tuntuu että maksajina ovat alkutuottajat ja ostajat, voittajina keskusliikkeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä voisin maksaa pihattolehmän maidosta puolitoista euroa litra, jos se ylimääräinen päätyis tilalle. Käytän maitoa todella vähän, joten kustannus ei olis oleellinen asia. Siitä mä en maksa hippilisää, että tuottajan tilipussia lasketaan ja uuden purkin suunnittelulla ja valheellisella mielikuvalla tuplastaan voitto.

   Poista
 2. Voi kun olisit ottanut selvää. Se ei ole tavallista maitoa, ei edes tavallista pihattolehmän maitoa. Tietoa löytyy ihan helposti: http://juustoportti.fi/vapaanlehmantuotteet. Vapaat lehmät saavat apilarehua, ja apilan viljelyyn tarvitaan vähemmän lannotteita, maito kerätään läheltä jotta hiiiljalanjälki on pienempi (10 km meijeristä), lehmät asuvat hyvinvointitiloilla, saavat ylimääräistä ennaltaehkäisevää terveydenhuoltoa, tuotannossa käytetään 85% bioenergiaa, tuottajat saavat tästä maidosta enemmän kuin normimaidon tuottaja jne. Ja hinta on vain hiukan normimaitoa kalliimpaa. Mutta oli yksi asia blogissa oikein: Puhdas omatunto on kaupan. Ja parempi maito.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa viherpesua löytyy juustoportin sivuilta, vaikka kuin siellä vaeltaisin.

   Hei, kaikilla tiloilla panostetaan hyvinvointiin :P Huonosti voiva kanttura ei tuota maitoa, purkitetaan sit millaseen purkkiin hyvänsä. Mä oon tällaisen "hyvinvointitilan" naapurista ja tiedän, ettei siellä mikään muuttunut...

   Paskaa ei voi kullaksi muuttaa, vaikka markkinointikoneisto kuin yrittäis... Sori vaan, mutta me jotkut ollaan ihan oikeasti maalta.

   Poista
  2. Tästähän sais ihan oikean aiheen! Saako lehmästä kirjoittaa, jos ei sellaista omista ja asuu kaupungista...

   Poista
  3. Yle kirjoittaa uutisen lopussa näin:
   Artikkelia korjattu 30.1.2015 klo 9.26: Juustoportti ei maksa vapaan lehmän maidon tuottajilleen muita maidontuottajiaan korkeampaa hintaa.

   Ei korkeampaa tuottajahintaa, ainoastaan korkempi kuluttajahinta? Jokin haisee ja pahasti...

   Poista
 3. Hieman hämmentynyt olin minäkin tuosta uutisesta. Meilläkin käytetään hyvin vähän maitoa, vain luomupunaista ruoan laitossa ja leivonnassa.
  Olisiko lehmästä kirjoittamisen kanssa sama juttu kuin se, että lasten kasvatuksesta ei saa sanoa mitään jos itsellä ei lapsia ole - "ole hiljaa kun et mistään mitään tiedä..."

  VastaaPoista
 4. Musta tästä voisi kyl lähettää viestiä jonnekin ylemmälle taholle. Ei tiedä tuleeko sieltä vaan liipalaapa ei kinosta viestiä, mutta ainakin voi yrittää...

  VastaaPoista
 5. Kyllä meilläkin meni sumpit väärään kurkkuun tuosta uutisesta :D Pitäisi olla myös käsin lypsettyä, ehdottomasti.
  Mutta jos joku saa "vapaan lehmän maidolla" ostettua itselleen hyvän omatunnon, niin mikäs siinä. Ehkä maitopurkin väri tulee olemaan paperipussinruskea ja teksti ruohonvihreä?
  Lisää viherpesusta täällä:
  http://luomulakko.blogspot.fi/2015/02/sano-luomu-ja-kansa-maistaa-mita-tahansa.html

  VastaaPoista
 6. Kopioin tämän tänne Juustoportin FB sivuilta jonne oli heitetty kysymys ja juustoportilta kommentoitu takaisin:  Paula Saarikko‎ Juustoportti
  2. helmikuuta ·
  Iiva, kun olette tuoneet markkinoille vapaan lehmän maitotuotteet. Mua kiinnostaisi tietää, miksei tätä maitoa tuottava tila saa maidostaan parempaa korvausta. Tuotteet ovat kaupassa kalliimpia kuin muut maitotuotteet, joten soisin myös tuottajan saavan asianmukaisen korvauksen työstään. toisaalta jo luin, että haluatte kaikkien tuottajienne tästä hyötyvä, mutta musta on epäreilua, että tuottaja tuottaa jotain, mitä toiselta tilalta ei syystä tai toisesta saa, mutta kuitenkin tämäkin tuottaja hyötyy toisen työstä. Samaten kiinnostaa, että pääseekö nämä vapaat lehmät pihatoistaan laitumelle

  Juustoportti: Hei! Juustoportti on pystynyt maksamaan tuottajilleen jo kymmenkunta vuotta parempaa hintaa kuin markkinajohtaja. Se on aika hyvä suoritus pieneltä valmistajalta. Vapaan lehmän maidosta tulevan lisähinnan maidontuottajien osuuskunta on päättänyt jakaa kaikille tuottajilleen ja sitä päätöstä kunnioitamme. Tämän lisäksi kustannamme eläimen hyvinvointiin liittyviä kuluja. Näitä saa eniten ne jotka satsaavat.Tässä mennään hyvinvointikulma edellä!

  Paula Saarikko: Eli nämä tilat, jotka tuottavat vapaan lehmän maitoa, saavat maitolitrasta saman rahan, mutta erikseen korvauksen hyvistä oloista, joka ei ole riippuvainen maidon määrästä? Sehän onkin sitten reilu systeemi Lehtijutusta sai sen kuvan, että kaikki saavat saman maidosta riippumatta.

  ja tuolta löytyy: https://www.facebook.com/pages/Juustoportti/108548725857599?fref=ts

  VastaaPoista
 7. Olen vieraillut tilalla, jolla tuotetaan Juustoportin "vapaata maitoa". Lehmät ovat pihattonavetassa vapaana ja pääsevät ulos (myös talvella) milloin haluavat. Kesällä navetan ikkunat lasketaan alas, jolloin ovat käytännössä katsoen ulkona, mutta sateelta suojassa. Lehmät käyvät lypsyllä ropotissa silloin kun itse haluavat. Navetta oli hyvin nykyaikainen ja todella siisti, samoin lehmät olivat todella puhtaita. Ero vanhanaikaiseen karsinanavettaan oli huomattava, joten maksan mielelläni maidosta enemmän jos sillä taataan lehmille parammat oltavat. Tuottaja saa maitolitrasta parempaa hintaa kuin olisi saanut esim. Valiolta. Ja tämä ei ollut maksettu mainos, en ole mitenkään sidoksissa tuotantoon. Törmäsin keskusteluun googlatessani milenkiinnostani löytyykö Juustoportilta listaa tiloista, joilla maitoa tuotetaan. Kannattaisi ehkä oikeasti perehtyä asiaan, josta alkaa meuhkaamaan... Itsekin suosin puhtaita raaka-aineita, mutta ilman tarvetta nostaa ruoalla omaa egoani.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...