banneri

torstai 25. joulukuuta 2014

Pappilan piparkakkua kahvipöydässä

Aatto vietettiin, lahjat jaettiin ja syötiin itsemme ähkyyn. Päivällä käytiin vanhainkodilla viemässä lahjat ja paluumatkalla hautausmaalla. 



Possun paisto onnistui loppujen lopuksi varsin hyvin. Lopputulos oli kuulemma todella mehukas ja kypsyys juuri sopiva. Ohjeita selatessa tuli kyllä selväksi, että jokaisella on oma tapansa kinkun paistoon. Eiköhän kaikki ohjeet johda onnistuneeseen lopputulokseen. Minä laitoin kinkun paistopussiin ja tökkäsin mittarin paksuimpaan kohtaan. Kinkku kypsyi 125 asteessa, kunnes lämpömittari näytti 77 astetta. Meillä ei ole koskaan ollut tapana kuorruttaa kinkkua. Paistoaika oli melko tarkalleen 1 tunti/kilo.

Kinkunpaiston ohessa leivoin kahvikakun eli toiseen uuniin meni Pappilan piparkakku. Alkuperäinen ohje on kuulemma vuodelta -85 Kodin herkkuleivonnaiset kirjasta, mutta minä otin ohjeen Mustikkasuun blogista. 

Mä en oikeastaan syö kahvi- tai kuivakakkuja ollenkaan. Leivon niitä vielä vähemmän. Tämä oli oikeasti hyvää! Ei ollenkaan kuivaa kitalakeen tarttuvaa vaan todella herkullista ja pehmeää.

Ohje itsessään on varsin simppeli. Tekovaiheessa meinasi olla hieman teknisiä vaikeuksia. Ensin rikoin äitin ikivanhan sähkövatkaajan. Se vaan hajosi. Ukilta löytyi vielä vanhempi muinaismuisto, mutta onneksi uskollinen vatkain teki muna-sokerivaahdon ihan kiukuttelematta.

Seuraavaksi oli hukassa kakkuvuokat. Olin ihan varma, että vuokia on yhdessä kaapissa useampia ja en tarkastanut. Taikina odotti kulhossa, että koluan kahden asunnon kaikki kaapit läpi. Löysin jonkinlaisen vuokan melkoisen pitkän etsimisen jälkeen ja kakku meni onnellisesti toiseen uuniin. 

Kakku olis tykännyt tomusokerihunnusta, mutta en löytänyt tomusokeria. Kauppaan en viitsinyt lähteä.



Pappilan piparkakku

100g voita
2 munaa
2 1/4 dl sokeria
1 ½ dl kermaviiliä
1 ½ tl inkivääriä
1 ½ tl neilikkaa
2 tl kanelia  
2 3/4 dl jauhoja
1 tl soodaa tai 2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sulata voi. Sekoita muut aineet vaahtoon. Voitele ja jauhota vuoka. Paista 175 esteessa noin 45 min.  Äiskän ikivanhassa uunissa meni tunti.

2 kommenttia:

  1. Pappilan piparkakku oli lapsena suosikkijoululeivonnaisiani, kakku on mehevä ja maistuu tosiaan piparkakulta. Resepti on ollutkin hakusessa jo pari vuotta, kiitos tästä. :) Ja mukavaa tapania!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielähän tässä viikonlopun kahvipöytään ehtii kakun paistaa, jos ei vielä inkiväärin, neilikan ja kanelin pyhäkolminaisuus tule korvista ulos :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...