banneri

sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Don't Miss a Bite!


Vera Jordanova on Suomessa syntynyt bulgarialaisvanhempien tytär, joka on tullut tunnetuksi mallina. Veran ponnahdus julkisuuteen ajoittuu minun teini-ikääni ja olen aikoinaan seurannut hänen uraansa mm. Suosikista. Vera on mallivuosinaan asunut ympäri maailman muotimetropoleissa ja asettunut valokuvaajana toimivan miehensä kanssa New Yorkiin.

Don't Missa a bite! Makuja ja muistoja maailmalta,  on keittokirja, mutta myös nuoren naisen matka bulgariasta Suomeen ja suomalaisesta lukiosta maailmalle. Kirjaa voi lukea keittokirjana ja reseptikokoelmana. Kirja on myös reseptein etenevä henkilökohtainen elämänkerrallinen teos ulkomailla vietetyistä vuosista. Mukaan mahtuu myös Veran omien sukujuurien reseptejä lapsuudesta asti. Reseptien mukana tai reseptejä eteenpäin kuljettava tarina on mielenkiintoisia sattumuksia täynnä ja tekee kirjasta pelkkää reseptikokoelmaa mielenkiintoisemman teoksen.

Reseptit ovat elämänmakuisia, tuhteja ja kaukana pelkkää salaattia puputtavista nälkää näkevistä (huippupalkkioita nauttivista) langanlaihoista vaateripustimista! Reseptiikka on simppeliä ja suurinta osaa voi vaivatta tehdä kokeilla kotonakin, varsinkin soveltaen. Reseptit on pääosin toteutettavissa ihan tavallisin ja edullisin raaka-ainein, mutta vaatii soveltamista. Jos orjallisesti haluaisi kaikkia reseptejä noudattaa ja kokeilla, ongelmaksi osin muodostuu raaka-aineiden saatavuus. Mikä ihme on valkoinen paprika? Mistä taion luumuviiniä? Kai sen voi korvata tilkalla valkoviinietikkaa ja torttutäytettä? Joo, kyllä voi!

Kirja on mielenkiintoinen ja Veran puolison ottamat kuvat herkullisia. Suurin ongelma on soveltamisen tarve. Kokematon reseptejä noudattava kokkaaja joutuu raaka-aineongelmien eteen. Varmasti jostain Stockan herkusta saa kaikkea, mutta keski-suomesta ei saa. Itselleni ei ole ongelma korvata aineita jollain toisella aineella, sitähän mä teen aina. Vähemmän ruuanlaittoa harrastanut ei ehkä uskalla lähteä pakonkaan edessä sooloilemaan.

Kirjassa on reilu 250 sivua ja noin 100 reseptiä. Sisällysluettelo on yksi keittokirjojen parhaita! Ohjeita voi etsiä suoraan raaka-aineella ja heti sisällysluettelosta näkee, onko resepti esim. gluteiiniton! CDON.comissa hintaa kirjalle 25,95e. Suomalaisen kirjakaupan sivuilla hinnaksi on kerrottu 37,95e. Omista rahoitani pulittaisin 25 euroa ehdottomasti, mutta en lähemmäs neljääkymppiä!

Heti tuoreeltaan, aikoja sitten, kokeilin sivulta 79 Äidin linssikeittoa. Teen paljon linssiruokia, joten se iski heti silmään. Lopputulos oli fantastinen! Valitettavasti omasta sopastani kuvaa ei ole laittaa, kun tarkastamatta tyhjensin kameran muistikortin hautajaisiin.
Äidin linssikeitto sivulta 79.kirjan tarjosi WSOY

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...