banneri

perjantai 3. lokakuuta 2014

Ens kuun jälkeen on jo joulukuu

En ole jouluihminen siinä mielessä, että hamstraisin koristeita, polttaisin jouluvaloja juhannuksesta juhannukseen ja joululaulut raikaa pääsiäisestä lähtien. Todellisuudessa inhoan joululauluja ja ulkovaloja. Tykkään jouluruuista, niiden laittamisesta ja lahjoista.

Ensimmäiset joulutortut paistoin jo muutama päivä sitten iltapalaksi teekupposen seuraksi. Tortuilla murustellessa mietin alustavasti joululahjottavia ja mahdollisia lahjoja. Hyvissä ajoin miettimällä muistaa kerätä riittävästi purkkeja ja tölkkejä ruokalahjusten pakkaamiseen ja ehtii hyvin neuloa useamman parin sukkia.

Meillä ei vuosiin ole ostettu lahjoja. Aikuisten ihmisten on turha ostella toisilleen mitään, kun itsekukin voi mennä kauppaan ja ostaa tarvitsemansa. Olen jo vuosia tehnyt vähäiset joululahjat itse. Vain sellaista joka kuluu käytössä ja on käyttökelpoista. Käyttökelpoiset lahjukset ei edes tule kovin kalliiksi. Sukkalankaa löytyy kaapeista useammankin joulun tarpeiksi. Ostan sitä pitkin vuotta tarjouksesta. Marjat, omenat ja sienet ovat ilmaisia ja säilöntään tarvittavia purkkeja saa tuttavilta, kun hamstraa niitä pitkin vuotta ja ottaa kaikki aina vastaan. Lasipurkit kansineen voi säilyttää vaikka parvekkeen pöydän alla, jos ei varastoa ole tai se on kattoa myöten täynnä kaikkea tarpeellista. 

Tänä vuonna paketteihin sujahtanee perinteisiä juttuja. Villasukkia, kuivattuja sieniä, hilloja, tiskirättejä. Ehkä jotain muutakin, jos on ylimääräistä inspiraatiota ja aikaa näpertelyyn. Itse säilötyt hillot ja kuivatut sienet ovat ainakin minun lähipiirissäni olleet mieluisia lahjoja. Suurin osa lahjottavistani alkaa olla siinä kunnossa, ettei jalka enää nouse sieni- tai marjametsässä tai meillä niin yleisiä torvisieniä ja suppilovahveroita ei edes esiinny paikkakunnalla. Perinteisten juttujen lisäksi ajattelin tehdä likööriä, kunhan saan aikaiseksi käydä viinakaupassa. Vinkkejä liköörin valmistukseen löytyy esim. Kääpiölinnan köökistä.

Bambuisista tiskiräteistä on myös puolisukua innostunut ensikokeilulla. Bambu imee käsittämättömiä määriä nestettä, helppo huudella hajuttomaksi ja pestä pyykkikoneessa. Onhan käsin neulottu nätti luutu huomattavasti nätimpi kuin kaupasta ostettu harmahtavaksi värjääntynyt rätti tai vanhan t-paidan helma.

Rätit, purkit, purnukat ja sukat on näppärä pakata matonkuteista virkattuun koriin. Korille löytyy lukuisia ohjeita ihan googlettamalla. En osaa itse tulkita virkkuuohjeita alkuunkaan, mutta kokeilemalla onnistuu ihan yhtä hyvin. Kohtuullisen suuren korin virkkaa juonesta kiinni saatuaan tunnissa.

Ei todellakaan tarvitse olla mikään käsityöihme tai marttojen kruunaamaton kuningatar tehdäkseen nättejä ja käyttökelpoisia lahjoja itse pilkkahinnalla. Ruokalahjat yleensä kulutetaan pois, eikä ne jää nurkkiin pyörimään ja kaappeja täyttämään turhakkeina.

Teekannun ostin edelliseltä tyngäksi jääneeltä kirppiskierrokseltaLaaduntarkkailija kerkesi mytätä korin kameraa hakiessa ja päätti ottaa korin tarkempaan testiin ja koenukkumiseen. Pitääköön korinssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...