banneri

lauantai 6. syyskuuta 2014

Sienisoossi

Tämän helpommalla ja halvemmalla ei ruokaa enää saa pöytään, jos ei kasvata riisiä ja kermaakin itse. En kuitenkaan ota omaa lehmää, vaikka eläinrakas olenkin. Aloitetaan silti syksyn pimeydestä.

Eilen näytti pahasti siltä, että joudun viettämään koko talven pimeydessä. Kattolamppuun piti vaihtaa hehku. Edellinen paloi huhtikuussa, enkä ole muistanut ostaa uutta. Tai kävellä Prisman lamppuosastolle, jos rehelliseksi heittäydytään. Koin lamppuosastolla melkoisen hyperventilaation. 10 euroa yhdestä helkkarin polttimosta! Jotain vitosen lamppujakin oli ollut, mutta hyllyt oli tyhjiä. Hinnat lähti kympistä. Paljon kalliimpiakin olisi ollut. En ostanut! Päätin istua pimeässä, jos ei halvempia saa mistään. Periaatekysymys, minä en lampusta kymppiä maksa! Citymarketista onneksi tänään löytyi 2,5 euron halogeenilamppu. Ei tarvinnut jäädä odottelemaan kevättä ja piteneviä päiviä.

Sorruin ostamaan ruokakermaa aidon ja oikean kuohukerman sijaan. Se oli halpaa ja mulla ei ollut rahapussia mukana. Parkkikolikoita löytyi nelisen euroa ja lampun jälkeen ei ollut varaa aitoon tavaraan. En tiedä, mitä olin kuvitellut ruokakerman olevan. Jääkaappiin laittaessa huomasin, että ruokakermassa on kermaa, vettä ja maissi- ja tapiokatärkkelystä. Opin siis tänäänkin jotain uutta.

Päivä meni agilitykisojen talkoissa. Siellä söin jo mahan täyteen makkaraa ja pullaa. Mitään kovin raskasta ja täyttävää ei tarvinnut kotona enää laittaa. Sienisoossi on varmaan helpoin ruoka, mitä purkkihernarin jälkeen löytyy. Kylkeen riisiä ja salaattia.

Sienisoossiin kelpaa muutkin sienet kuin torvisienet. Ihan yhtä hyvää tulee kantarelleista, tateista, orakkaasta, suppiksista jne. Mitä nyt sattuu olemaan ja omista metsistä löytymään. Sienisoossi ei kaipaa sen ihmeellisempiä mausteita kuin suolaa ja pikkusen pippuria. Pääraaka-aineen makua ei kannata piilottaa voimakkaiden mausteiden alle.

Sienisoossi

Sieniä, tuoreita litran verran, kuivattuja pari kourallista
sipuli tai kaksi
voita
suolaa
pippuria
kermapurkki

Turvota kuivatut sienet lämpimässä vedessä tai heitä tuoreet pannuun. Paista ylimääräiset nesteet pois. Lisää voita ja pilkotut sipulit. Kuullosta. Mausta suolalla ja pippurilla, kippaa kerma. Keittele kermaa kasaan sen aikaa, että koostumus on mieleinen. 

Isommalle sakille tehdessä voi suurustaa jauhoilla. Isomman kermamäärän kasaan keittely kestää kohtuullisen kauan.

Järkkäri jäi autoon, joten kännykän kameraan oli turvauduttava. Kuvasta huolimatta oli älyttömän hyvää.

6 kommenttia:

  1. Sveitsistä kotiuduttuamme laskin huvikeseni erilaisten kerman korvikkeiden määrän Sokoksella, niitä oli muistaakseni noin 25 (soija- yms. tuotteet eivät olleet mukana). Alppimaassa hyllyssä oli muutama eri vaihtoehto: tuplakermaa, kermaa, kaupan oman merkin kermaa ja luomukermaa. Kaikki aitoa tavaraa. Ei siellä kyllä ollut kahtakymmentä erilaista maitoakaan, vain täysmaitoa ja "juomamaitoa", jossa on rasvaa 2,7 tai 2,8 %, näitä molempia 1-3 erilaista versiota kaupasta riippuen (kaupan merrki, luomuversiot, alppimaito). Olen aidosti aitojen tuotteiden ystävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viimenen purkki halvinta mahdollista ruokakermaa tässä huushollissa. Tavara oli sellasta valmiiksi paksuksi suurustettua. Olihan se helppo heittää joukkoon ja ei juuri kiehutella tarvinnut, mutta oikeassa kermassa on ihan toinen maku, kun sitä joutuu hetken kokonn keittelemään. Osaan mä tarpeen vaatiessa kermani suurustaa, jos nestettä niin paljon on, etten koko päivää jaksa odottaa.

      Poista
    2. Torvisieniä tuntuu tänä vuonna olevan paljon, ainakin mun sienipaikassani..
      Se on mulle ollut jotenkin "vieras" sieni, mutta nytpä teen niistä kastiketta. (olen antanut keräämäni sienet aiemmin ystävilleni)

      Poista
    3. Mullekin torvisienet oli pitkään vieraita ihan siksi, etten löytänyt niitä koskaan mistään. Syön erittäin hyväää ruokahalulla nyt, kun mulla niitä on!

      Poista
  2. Sienisoossi on hyvää, eikä se tosiaankaan tuon enempiä aineksia tarvitse. Ruokakermoissakin on tosi paljon eroja. Oikea kerma on parasta, mutta arkena tulee ruokakermoja käytettyä. Niissä on niin pitkälle päiväystä, että niitä voi aina pitää jääkaapissa varalla.

    Älysin vihdoin sinunkin blogisi lisätä blogilistalleni. Pitäisi muutenkin ehtiä sitä taas päivittelemään.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä klikkailen blogeja lukuluetteloon ja puolen vuoden päästä kärsin ennenaikaisesta harmaantumisesta, kun ei näy sivupalkissa. Aikani raivoilen itsekseni koneella ja tajuan, että nehän pitää käsin lisätä :D

      Jostain syystä mulla toimii toi bloggerin oma lukuluettelo hyvin vaihtelevasti. Useimmiten sanoo, ettei ole mitään luettavaa, joskus näyttää viikon vanhoja ja harvoin ihan normaalisti...

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...