banneri

keskiviikko 20. elokuuta 2014

Virkamies tietää parhaiten, mitä ei sinun ei pidä suuhun paneman

Olen päivän ihmetellyt suomalaisen virkamiehen logiikkaa ja miten meillä on varaa mättää roskiin älyttömät määrät syömäkelpoista ruokaa ihan vain täysin järjettömien sääntöjen takia. Biojätteen käsittely on muuten kallista, pirun sotkuista ja aikaa vievää puuhaa. Mielummin työllistäisin ruuan tuottajaa kuin sen hävittäjää.

Aamuni alkoi masentumalla tästä Maaseudun tulevaisuuden jutusta. Tiivistettynä jutussa kerrotaan mm. kotitarvekanalan ylimääräisten munien myymisestä paikalliseen ravintolaan. Oikeasti onnellisten kanojen munia ei tarvitse viherpestä lähiruuaksi ja kokki piti munia laadukkaina. Kaikki muut olivat tyytyväisiä paitsi terveystarkastaja, joka pisti stopin moiselle hulluttelulle. Leimaamattomia ja painoluokittelemattomia munia ei saa myydä suurtalouskeittiöön. Esimerkkejä viranomaisten hulluutta lähentelevästä lähituotannon estämisessä löytyy jutusta useita. Suosittelen lukemaan!

Joka tuutista hoetaan, että pitäisi perustaa uusia yrityksiä. Ruoka-alalle ei kannata ainakaan yrittää. Vaatimukset ovat järjettömät ja pienelle tuottajalle mahdottomat. Kysehän ei ole ollenkaan siitä, että raaka-aineet olisi tässäkään jutussa kenenkään turvallisuudelle uhka. Suurin uhka leimaamattomista ja punnitsemattomista munista on kokin taikinan epäonnistuminen. Eiköhän ammattilainen selviä, vaikkei tiedä munan painoa grammalleen, kun me kotikokitkin osaamme taikinaan tarvittaessa ylimääräisen lisätä.

Ennen puolta päivää olin jo lannistettu. Ylijäämäruuan jako kaatuu tiukkoihin ohjeistuksiin Kontiolahdella. Ylen uutisen mukaan Kontiolahdella on jaettu päivittäin kymmeniä annoksia ylijäämäruokaa. Ruuanjakelu on lopetettava, koska ruoka pitäisi pitää yli 60 asteisena tai jäähdyttää nopeasti alle kuuden asteen. Omavalvontaan liittyvät lämpötilojen seurannat yms. teettäisi vielä lisää työtä.

Käsittämätön ajatus, että kunnalla on ylimääräistä ruokaa ja asukkaalla nälkä. Ruokaa ei saa antaa nälkäiselle vaan se mielummin kuljetetaan jätteenä.

Käsi ylös, moniko pitää kotona ruuan aina kylmässä tai riittävän kuumana? Moniko jäähdyttää tähderuuan kylmiössä nopeasti, eikä jätä ruokaa hellalle jäähtymään? Minä en tunne yhtään ainutta. Itse olen niin huoleton, että vetelen ihan hyvällä ruokahalulla naamariin yön yli hellalla jäähtynyttä sapuskaa. Kertaakaan en ole saanut ruuasta vatsavaivoja Suomessa. Todella harvoin ulkomaillakaan.

Paljonko meitä pitää holhota? Enkö minä aikuisena ihmisenä voi itse päättää, milloin ruoka on omien aistieni varaisesti syömäkelpoista? En vaan ymmärrä, miten ruoka ultrahygieenisestä suurtalouskeittiöstä ulos tullessaan muuttuu supernopeasti pilaantuvaksi elintarvikkeeksi. Samoista aineksista keitetty soppa säilyy mökilläkin ilman jääkaappia useamman päivän.

Seuraava hävikkiviikko starttaa jo parin viikon kuluttua, eli hävikkiviikko 8.-14.9. Kotitaloushävikkiä en edes osaa enää pitää kovin suurena asiana. Ihan ensimmäisenä pitäisi purkaa typerät säännöt ruuanjakelusta, saada suurtalouskeittiöistä ylijäämät käyttöön ja laskeskella uudelleen, paljonko hävikki on henkeä kohden. Väitän, että suurin osa hävikistä tulee muualta kuin kuluttajien jääkaapeista.


1 kommentti:

  1. Minullakin meni aamutee väärään kurkkuun tuota kananmuna-artikkelia lukiessa. Meillä on ihan liikaa virkamiehiä, jos heillä on aikaa a) määritellä b) valvoa säädöksiä, jotka... no, eivät vain kuulosta terveellä järjellä ajateltuina kovin järkeviltä.
    Onneksi en lukenut tuosta biojätejutusta - olisi voinut jäädä koko aamupala syömättä. On se kumma, että tässä taloudellisessa tilanteessa on varaa tuollaiseen...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...