banneri

tiistai 26. elokuuta 2014

Huono päivä, jos ite joutuu lounaan maksamaan

Vuosia sitten lensin Frankfurtista samalla koneella silloisen ministerin kanssa. Oli ilo ja kunnia istua tämän erittäin puheliaan ja ystävällisen herrasmiehen vieressä. Uteliaana tietysti käytin tilaisuuden hyödyksi ja kyselin, millaista ministerin arki oikeastaan on. Kokouksia ja tapaamisia toisensa perään. Harvoin saa syödä rauhassa. Yleensä lounas hoituu lounastapaamisen merkeissä työasioissa. Vitsaillen sanoi, että huono päivä, jos joutuu oman lounaansa kustantamaan. Letkautus ei ollut pelkästään vitsi.

Tämä lause tuli välittömästi mieleen, kun luin SOSIAALIministeri Rädyn kommentteja pienituloisista. Ilmeisen vieraantunut on ministeri todellisuudesta. Julkisuudessa ärsytystä aiheuttanut kommentti oli: " Kuinka moni suomalainen löytää itsensä ryhmästä, joka tienaa alle 2 100 euroa tai 2 600 euroa? " Todellisuudessa näin pienillä tuloilla eläviä on yli puolimiljoonaa. Aika suuri prosentuaalinen osa työikäisestä väestöstä.

Selvästikään Räty ei tiedä, mitä matalapalkkatyöstä maksetaan. Teen tälläkin hetkellä täyttä työpäivää. Ministeri voi jakaa tulorajansa kolmella ja aletaan olla siinä kolmenumeroisessa summassa, jonka työnantajani armollisesti kuukausittain tililleni siirtää.

Minä maksan työstäni varsin suuren prosentuaalisen osuuden veroja ja muita maksuja. Minulla ei ole mahdollisuutta ohjata kuukausirahaani holding-yhtiöön ja nostaa palkkaa pääomatulona. Suurin osa tuloistani menee erilaisiin veroihin. Tuloverotuksen lisäksi maksan 24% kaikesta ruuasta alvia. Polttoainetta tarvitsen päästäni työpaikalle, sen nykyistä verotusastetta en edes tiedä. Auton käytöstä verotetaan vielä erikseen. En edes tiedä, mitä kaikkia yle-, energia-, haitta-  jne. veroja tietämättäni maksan.

Ministerinä myös säästää kaikessa mahdollisessa. Ruokaa ei juurikaan tarvitse ostaa, matkustus hoituu taksikorteilla ja lentolipuilla yhteiskunnan pussista, jokaisesta retkestä juoksee päivärahat ja kulukorvaukset... Ilmankos lääkärin palkkoihin tottunut äkkiä todellisuudesta vieraantuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...