banneri

sunnuntai 24. elokuuta 2014

Herkullinen elämä elokuvateattereissa

 
Ystäväni kanssa suunnattiin tänään iltapäivänäytökseen katsomaan Herkullinen elämä. Näytös oli ns. pressinäytös. Elokuvan ensi-ilta on muistaakseni ensi viikolla.

Luin kirjan etukäteen. Elokuvassa oli otettu runsaasti taiteellisia vapauksia ja elokuvan juoni ei suoraan noudattanut kirjan juonta. Tiivistettynä elokuva ja alkuperäisteos on tarina intialaispojasta, Hassanista, joka nousee ranskan ravintolamaailman huipulle. Tarina alkaa intiasta, jossa Hassanin perheellä on menestyvä ravintola. Levottomuuksien aikaan Hassanin äiti menehtyy ja isä lapsineen jättää Intian. Lontoon kautta perhe päätyy Ranskan maaseudulle ja avaa pieneen kylään intialaisen ravintolan.

Kirja on sukutarina. Kertomus äidittömäksi jääneen pojan uskomattomasta lahjakkuudesta ja ponnisteluista kohti unelmaansa. Elokuvassa on mukana myös ripaus romantiikkaa.

Sekä kirjan että elokuvan vahvuudet on visuaalisessa kerronnassa. Kirjan rikkaat kuvaukset saavat curryn maun kielelle ja tuntuu, että ilmassa leijailee tandoorin tuoksu. Elokuvassa ruoka ja ruuanlaitto konkretisoituu.

Kirja vähän lässähtää puolen välin jälkeen ja muuttuu tylsäksi. Kerronta on aika suoraviivaista ja juonellisesti asioita vain tapahtuu Hassanin seilatessa kohti väistämätöntä, jokaisen kokin suurinta unelmaa.

Elokuvassa ei tätä ongelmaa ole. Kirjan juonta ei ole orjallisesti noudattu ja valkokankaalle tuotiin mielenkiintoinen ruokakuvaus. Ranskalainen maaseutu, raaka-aineet torilla, porisevat padat helloilla... Eihän noita voi vastustaa!

Kenelle:
-hyvästä ruuasta ja sen katselusta pitäville
-hyvän tarinan ystäville
-kevyemmän viihteen ystäville

Yhteistyössä Nordisk Filmin kanssa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...