banneri

maanantai 4. elokuuta 2014

Do it your self -Aurinkokuivatut tomaatit

Kotimaisten tomaattien hinta ei varmaan alemmas enää tule ja hyvin nopeasti nousee. Paikallisesta Prismasta tomaattia saa 0,99/kilo. Talvella tomaatit on niin kalliita, ettei minulla ole rahaa ostaa niitä. Enkä välttämättä haluakaan syödä lennätettyjä vihanneksia.

Mielummin näen vähän vaivaa ja säilön itse kotimaiset tomaattini kuin ostan niitä talvella kaupasta. Aurinkokuivatut tomaatit maksaa kaupassa aikatavalla. Niitäkään en kovin usein raski ostaa. Pieni purkki melkein 3 euroa. Harvoin kun niitä ostaa, ne tuntuu aina luksukselta.

Tän päiväiset tarpeet maksoi 5,05e sisältäen öljypullon, melkein 2,5 kiloa tomaatteja ja basilikan. Tuosta tomaattimäärästä saa melkoisen määrän kuivattua :) Mikä parasta, tämä on helppoa kuin heinänteko.

Aurinkoahan nämä tomaatit ei ole kasvihuoneesta lähdön jälkeen nähneetkään, mutta kutsun näitä aurinkokuivatuiksi tomaateiksi. Nimi kuitenkin kertoo, minkä sorttisesta lopputuloksesta on puhe.

Tomaatteja voi kuivata ihan tavallisessa uunissakin. Lukemissani ohjeissa neuvotaan käyttämään miniluumutomaatteja/kirsikkatomaatteja/yms. pieniä, mutta ihan tavallisen tomaatinkin kuivaaminen onnistuu vallan mainiosti. Kannattaa valita mahdollisimman pieniä. Niissä on vähemmän nestettä sisällä.

Siivuta tomaatit ohuiksi siivuiksi tai puolita minitomaatit. Anna valua vähän aikaa siivilässä.

Lado uunipellille. Sirottele päälle vähän suolaa ja mausteita (esim. basilika, oregano, valkosipuli).

Työnnä uuniin aluksi 175 asteeseen. Muuten menee ikuisuus. Ei ne sinne pala, kun ei tuntikausia kärvennä. Vajaan tunnin päästä lämpöä alas 125-150 väliin ja siivujen paksuudesta riippuen, anna lämmitellä vielä tunti tai kaks.

Purkita desinfioituihin lasipurkkeihin. Kaada öljyä päälle niin paljon, että tomaatit peittyy. Avatut purkit tulee säilyttää jääkaapissa. Öljyä ei kannata heittää pois. Se menee ihan sellaisenaan esim. salaatin kastikkeena.


Uuniin menossa
Valmista on

4 kommenttia:

 1. Tätä en ole koskaan tullut kokeilleeksi! Kiinnostavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! Minun suussa tiivistynyt tuoreen kotimaisen tomaatin maku on ihan eriluokkaa kuin valmiiksi purkitetun, vaikka mielelläni syön valmistakin.

   Poista
 2. Ihania, kauniita ja varmasti todella hyviä! Saiskohan sitä aikaiseksi tehtyä näitä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kauheesti vaivan näköä vaadi, jos on terävä veitsi :D Joutuu välillä vilkaisemaan uunin luukusta sisään, mutta siinäpä se.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...