banneri

perjantai 27. kesäkuuta 2014

Jätelaatikko eli oodi suomalaiselle elintarvikehygienialle

Eilen tein ruokaa, jota en olisi tarjonnut kellekään. Ruoka itsessään oli oikein maukasta, mutta olin ihan rehellisesti sanottuna hieman huolissani täydellisestä elintarvikehygienian puutteesta. Ruokaa ei laiteta roskiin ja elämä on täynnä riskejä. Uhkarohkeasti vetelin sapuskaa napaani sekä illalla että tänään töissä päivällä ja olen ihan täysin terve edelleen.

Syömäkelpoisuutta arvioidessa ensimmäisenä tietysti arvioidaan silmä- ja erityisesti nenämääräisesti, onko ruoka pilaantunutta. Pahimmat pöpöt, kuten listeria, ei ole aistinvaraisesti havaittavissa. Joten ei kun sapuskat pataan.

Jääkaapissa nökötti sunnuntaina avattu vakuumisavukala. Kuljetuksessa kylmäketju oli katkennut jo kahteen kertaan useamman tunnin automatkoilla. Tuskimpa kalajaloste ihan tuoreinta on olut vakuumiin päätyessäänkään.

Sekaan purkki kaksiviikkoa sitten päiväyksensä ohittanutta kermaa ja kalan kanssa matkustanut ruohosipulituorejuuston jämä. Edelliseltä päivältä oli ihan tuoreena kuorittuja ja keitettyjä juureksia (pottu, porkkana, nauris).

Kaikki sekaisin lusikalla ja vuokaan uuniin 200 asteeseen. En muista, kauanko oli. Silleen sopivasti.

Sapuska oli täysin kunnossa ja erittäin syömäkelpoista, vaikka se oli päiväyksensä moneen kertaan ylittänyttä ja huonosti säilytettyä. Missään muualla kuin kotisuomessa en vastaavaa sapuskaa uskaltaisi suuhuni lapioida.

En tollasta uskaltais kellekään muulle tarjota, vaikka ruokailija tietäisi ruuan koostumuksen ja ainesosien päiväykset. Mä en ole koskaan sairastanut ruokamyrkytystä, joten en varmaankaan ole sille erityisen altis.

Hävikkiviikko starttaa taas 8.-14.9. Teemaviikkoa odotellessa ehtii putsaamaan jääkaapin jämistä vielä moneen kertaan.

Kuvaa en laatikosta ottanut. Eiköhän jokainen tiedä, miltä näyttää juurekset kermassa ja seassa on hajonneesta kalasta paloja.

1 kommentti:

  1. Kaikki kunnia suomalaiselle elintarvikehygienialle – turvaan siihen itsekin vähän väliä – mutta turhan paljon hygieniahegemonia vaikuttaa käsityksiimme ruoan syömäkelpoisuudesta.

    Aika tiukassa taitaa ruokamyrkytys olla, jos kaiken kuumentaa eikä valmista ruokaa jätä pitkäksi aikaa huoneenlämpöön. Listeriakin tuhoutuu uunissa, kuten ilmeisesti tiedät, eikä se edes kovin helposti sairastuta tervettä ihmistä.

    Minusta uhkarohkeinta sinulta oli käyttää vanhaa kermaa, koska se olisi voinut juoksettua ja pilata ainakin ruoan ulkonäön. Rohkeasti vain kaveritkin mukaan jämätalkoisiin!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...