banneri

torstai 26. kesäkuuta 2014

Asuntomessut 11.7-10.8 Jyväskylässä -Ennakkotunnelmia

Tämän vuoden asuntomessut järjestetään kotikaupungissani Äijälän rannassa. Messualueella on ollut melkoinen kuhina ja tungos, kun paikat pitäisi saada parissa viikossa valmiiksi viimeistä silausta myöten. Tänään ajeltiin työkaverin kanssa pyöräteitä myöten, kun paikat alkoi käydä ahtaaksi kuorma-autojen ja muiden koneiden seassa. Kuvista kuhina ei välity. Tarkoituksella otin sellaiset kuvat, missä ei näy työmiehiä. Varsinkaan tunnistettavia henkilöitä. Kuvat löytyy postauksen lopusta.


Minäkin olen useamman naulan kilkuttanut ja ruuvin paikalleen vääntänyt. Kävin päivällä vähän kävelemässä ja vilkuilemassa ympärilleni. Aikaisemmin ei ole ollut yhtään aikaa tutustua messualueeseen.

Paljon on kesken. Suurimmassa osassa taloja pihat on vielä aivan kesken ja talojen edustoilla on kasoittain tavaraa, työkaluja ja -koneita. Epäilemättä messualue saadaan kuitenkin valmiiksi parissa viikossa. Kuulemma sopimussakko motivoi saamaan pihat ja sisustukset valmiiksi määräaikaan mennessä. En tiedä, millaisista summista puhutaan. Eiköhän jokainen kuitenkin halua näyttelytilaksi muuttuvasta kodistaan antaa mahdollisimman edustavan kuvan.

Muutamia kohteita, joihin ehdottomasti aion käydä tutustumassa. Mun kiinnostus on enemmän tavallisten ihmisten tavalliseen elämään rakennetuissa taloissa kuin myymättömissä mielikuvitustaloissa tai korkeaan varustelutasoon tottuneiden asujien ratkaisuissa.

Nämä ovat kohdenumerojärjestyksessä:

Kohde 6:

Jos talossa on 7 lasta, ketä ei kiinnostais, miten 227 huoneistoalaan on saatu  7 makuuhuonetta! Kiinnostaa mua myös, miten ne huoneet on kalustettu. Sisustaja on puolituttu Sisustuskärpänen.

Kohde  8:

Alvar Aalto on Jyväskylä ja ikuisesti (home)saneerauksessa olevat kohteet. Haettiinko tässä helppoa Alvar Aaltoa vai näyttöä, että funkkista voi tehdä ilman homeongelmaa? En ole koskaan pitänyt Aallon designista, enkä rakennusten omituisesta akustiikasta. Ehdottomasti kiinnostava kohde, koska en osaa odottaa mitään (ainakaan positiivista). Tämä kohde voi yllättää minut vain positiivisesti.

Kohde 11:

Tästä Lammi-Kivitalojen rakentamasta kohteesta olen kiinnostunut puhtaasti henkilökohtaisista syistä. Toinen rakennuttajista on todennäköisesti entinen oppilaani ja olen vain puhtaan utelias. Sisustussuunnitteluun on osallistunut entinen luokkakaverini.

Kohde 13:

Kohteen 13 on rakennuttanut entinen uimari Jere Hård vaimonsa kanssa. Talo on suunniteltu nuorelle avioparille. Muurametalojen 129,5 neliöidessä talossa on 4 huonetta ja keittiöt saunat jne. Puolet kiinnostuksesta on päästä katsomaan huippu-urheilijan kotia, mutta yhtäpaljon kiinnostaa tilankäyttö. Neliöiden määrä on varsin maltillinen ottaen huomioon, että neliöt sisältää kuitenkin 4 huonetta ja muut. 

Kohde 20:

Tämän kohteen rakennuttajien nuorimmaisella lapsella on downin syndrooma. Perhe on myös asunut hometalossa. Suunnittelussa on menty terveys ja turvallisuus edellä. Toista hometaloa ei kukaan tietenkään kaipaa. Suunnittelussa on otettu huomioon myös nuorimmaisen turvallisuus arkipäivän touhuissa.

Tässä talossa minua eniten kiinnostaa suunnitteluratkaisut, joilla kotia saadaan turvallisemmaksi vammaiselle lapselle. En usko, että ratkaisut on kovinkaan isoja ja silmiin pistäviä. Voisin kuvitella, että terveys ja turvallisuus johtotähtenä kiinnostaa monia muitakin. Uskoisin ihan perinteistenkin lapsiperheiden hyötyvän eläväisten lasten turvallisuuden huomioinnista talon suunnittelussa.

Kohde 23:

Kohteen 23 rakennuttajat ovat vannoutuneita asuntomessuharrastajia, jotka ovat kiertäneet asuntomessuja vuosikymmenten ajan. Tämä talo kiinnostaa erityisesti rakennuttajien kokemuksen takia. Vuosikymmenien varrella pariskunta on nähnyt satoja messutaloja. Kokemus on varmasti vaikuttanut oman talon suunnitteluun ja omat näkemykset itselle toimivasta unelmatalosta lienee aika selvät.

Eniten mua kiinnostaa tässä talossa peilata suunnitteluratkaisuja omiin mieltymyksiin. Miten paljon kokeneiden, vuosikymmenten muutokset nähneiden harrastajien näkemykset toimivuudesta poikkeaa rakentamista tuntemattoman itseni mieltymyksistä?

Kohde 29:

Talo numero 29 on hiihdon maailmanmestari Matti Heikkisen ja hänen vaimonsa talo. Tallustelin talon ohi jo tänään päivällä. Suurin mielenkiinto taloa kohtaan on rehellisesti päästä kurkistelemaan maailmanmestarin kotiin. Toista kertaa tuskin tulee kutsua Heikkisille.

Ulkoapäin talo oli kodikkaan ja kutsuvan näköinen. Ikkunoista en kehdannut mennä tiirailemaan sisälle. Suunnittelussa on pyritty nuoren avioparin taloon, jossa on huomioitu myös tulevaisuuden tarpeet ja talossa pystytään asumaan pitkään.

Tirkistelyn lisäksi talosta tekee mielenkiintoisen elämäntilanteiden muuttumisen huomioiminen suunnittelussa. Oletan pariskunnan elävän tällä hetkellä aika kiireistä elämänvaihetta ja huippu-urheilija käy kotona vain kääntymässä. Tulevaisuudessa lienee lasten aika ja seesteisempi elämänvaihe. 

Kohde 35:

Tämä talo kuulostaa niin oudolta, että se on pakko nähdä. Rakennuttajaperheen yhteisenä harrastuksena on jo vuosien ajan ollut mm. roskalavadyykkaus ja high-low-design (mitä se ikinä tarkoittaakaan?). Taloa kuvaillaan ulkoa monolliittiseksi, mustanpuhuvaksi sekä lähes ikkunattomaksi. Minimalismi näkyy kaikessa. Talossa on vain yksi seinämateriaali, yksi kattomateriaali ja yksi lattiamateriaali. Sisustuksessa näkyy kierrätyshenkisyys.

Kuvauksen perusteella talo vaikuttaa ikkunattomalta mustalta pimeältä luolalta. Odotan jännityksellä, mitä lopulta sisältä paljastuu.

Kohde 36:

Hauhaus on koiraperheen koti, jossa koirat on huomioitu sisustuksessa. Talo ei todellakaan ole mikään kenneli, jossa asuu myös ihmisiä. Sisustuksessa ja suunnittelussa koirien olemassaolo on kuitenkin huomioitu arkielämää helpottavilla ratkaisuilla.

Mä olen käynyt tässä talossa ja tunnen rakennuttajat.

Hyvin tyypillinen rakennusvaihe tältä päivältä. Useampien talojen pihoilla oli rakennustarvikkeita ja työkaluja.

Nätti alue Äijälään on rakentunut.

Erään kohteen pihassa on erillinen liiketila rakennuttajan yritykselle.

Maa ei todellisuudessa ollut autio ja tyhjä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...