banneri

lauantai 5. huhtikuuta 2014

Pullapitsa

Kirjoitin tämän pääosin jo eilen. Syönnin jälkeinen romahdus pakotti päiväunille vähän klo 18 jälkeen hetkeksi. Herän aamulla kasin tienoilla. Sellaset pikkupäikkärit.

Täytyy ihan rehellisesti myöntää, että olen elänyt viimeiset 3 päivää mikropitsalla eli roiskeläpällä. Aamuvuoron jälkeiseen koomaan ei auta mikään ja mitään ei jaksa. Muutaman päivän jälkeen olen aivan kuollut unen puutteeseen. Jos tässä kuviossa olisi vielä pari tenavaa ja liuta pakollisia kotitöitä, ostaisin jääkaapin täyteen eineksiä ja nostaisin mikron lattialle, että piltit voivat lämmittää itselleen ruokaa.

En yhtään taas ihmettele, miksi einekset on niin suosittuja. Ei vaan jaksa, kykene, eikä välitä, mitä suuhunsa pistää. Kaikki maistuu ihan samalta. 

Aamuvuoron jälkeinen kooma on siis se olotila, kun olet herännyt muutaman tunnin yöunilta ennen viittä ja iltapäivällä kotiin lähtiessä aivotoiminta on täysin lakannut. Autopilotilla onneksi löytää kotiin. Ei ole edes nälkä, mutta on pakko syödä. Kaupassa ei jaksa pohtia mitään reseptiikkaa, edes yksinkertaisimman peruspöperön verran. Makureseptoritkin on täydellisessä off-asennossa. Kaupassa luonnollisesti haisee työltä ja näyttää zombielta. Muut asiakkaat antaa erittäin kohteliaasti ja paljon tilaa, kun pitävät iltapäivällä haisevana ja silmät päässä seisten harhailevaa aamuvuorolaista todennäköisenä narkkarina.

Tämä nyt taas kuulostaa siltä kuin en koskaan ennen olisi ollut töissä saatikka vuorotöissä. Ikääni nähden työhistoriani on todella pitkä ja vuorotöitäkin olen tehnyt. Minusta on vain tullut vanha. Reilu 10 vuotta sitten kykenin tekemään ylipitkää työpäivää ja lukemaan yön tenttiin. Kroonisesti kärsin silloinkin unen puutteesta, unohtelin asioita ja kuljin horroksessa, mutta pysyin vuosia täysin toimintakykyisenä. En nukkunut muutamaan vuoteen, mutta nuorena jaksoi, jaksoi ja jaksoi. Tästä ajanjaksosta jäi kyllä pysyvät uniongelmat, jotka havaitsin vasta kauan sen jälkeen, kun olisi ollut aikaa nukkua normaaleja yöunia. Aiemminkin vuorotöissä aamuvuorot on olleet minulle kaikkein vaikeimpia. Yöt valvon erittäin helposti. Mun aivot ei vaan toimi, kun joudun heräämään aamuyöstä, kun se olisi lähempänä mun luonnollista nukkumaanmenoaikaa.

Kolmen päivän einespitsan puputtamisen jälkeen jatkoin samalla teemalla, mutta tällä kertaa tekaisin pitsan itse. Pitsan saa tehtyä melkein unissaankin, jos jaksaa seisoa hetken ja tomaattimurska tölkistä kelpaa. Jossain energian puuskassa menin pitemmän kaavan kautta, mutta ei mutti-soossin keittelyyn hirveästi aikaa mene.

Joidenkin outojen mielestä pitsassa pitää olla hiuksen ohut oikein rapea pohja. Aina parempi, jos pitsan voi paistaa kunnin pitsauunissa tai vähintäänkin pitsakiven päällä. Täytteitä vähän ja spartalaisen niukasti. Ehei, ihan väärässä olette!

Parhaassa pitsassa on vähän pehmeä ja pikkusen paksu pohja. Pohjan päälle ladotaan erinomainen tomaattikastike, sen jälkeen täytteitä riittävän paljon ja päälle juusto. Täytteiden kanssa ei pidä vetää överiksi kuitenkaan. Muuten kaikki maistuu vaan mössöltä ja pohja ei kypsy. 

Pullapitsan nimitys tulee kavereilta. Moneen kertaan olen kuullut, että pitsani on erittäin hyvää, mutta ei ole oikeaa pitsaa vaan pullapitsaa. Olkoon pullapitsaa.


Marssijärjestys on seuraava. Tee taikina, keitä tomaattisoossi, kaulitse, täytä paista syö.

Pitsapohjaan minulla ei ole mitään varsinaista ohjetta. Veden määrällä sovellan pohjan kokoa kulloiseenkiin uuniin. Uunipellillinen tulee 2,5 desistä vettä, vajaa ½ ps kuivahiivaa, suolaa, vehnäjauhoja ja tilkka öljyä. Jauhon määrä selviää vaivaamalla.

Jonkin aikaa olen käyttänyt tomaattikastikkeena SoMe-villityksen aiheuttanutta Mutti-soossia. Se on erinomainen pitsassa ja varsin helppo ja nopea valmistaa. Ohjeen olen kertaalleen jo kirjoittanut tänne.

Tällä kertaa täytteeksi laitoin tonnikalaa ja oliiveja. Edelleen pidän juuston raastamista tylsänä ja turhana välivaiheena, vedin juuston suoraan tarjousedamista höylällä.

Lumian kuvat ei laadulla häikäise. Testattu on sekin ominaisuus ja järkkärin ylivoimaisuus todettu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...