banneri

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Perinteetön pääsiäinen

Meillä ei ole koskaan ollut mitään pääsiäisperinteitä. Mämmiä on ollut, mutta itse en siitä erityisesti perusta. Pasha on täysin vieras herkku ja lammasta ei ole äiti keittiössä ikinä tavattu elävänä eikä kuolleena. Emme kuulu mihinkään uskontokuntaan, joten pääsiäinen ei myöskään edusta meille mitään kristillistä ylösnousemuksen juhlaa.

Meillä on aina suhtauduttu pääsiäiseen kevään mukavasti katkaisevana ylimääräisenä pidennettynä lomaviikonloppuna. Pääsiäisenä vaihdetaan talvirenkaat kesärenkaisiin ja käydään pudottamassa hatut mökin piippujen päältä. Pääsiäisenä on aikaa tavata kauempana asuvia sukulaisia eli käytännössä toisiamme.

Sukulaisten tapaaminenkin on oikeastaan jäänyt jo melkein 20 vuotta sitten. Lapsena reissattiin vanhempien sisarusten (äitini ja isäni sisarusten, ei omieni) luona ja touhuttiin serkkujen kanssa. Nykyään sukulaisten tapaaminen rajoittuu lähinnä toisiimme. Emmehän vanhempieni kanssa tapaa kuin muutaman kerran vuodessa.

Mitä meillä pääsiäisenä sitten syödään? No ei ainakaan lammasta! Toimitan äiti välittömästi hoitoon, jos jääkaapista löytyy mitään lampaaseen viittaavaakaan. Äiti ei osaa laittaa ruokaa ja kuolisi varmasti lampaan osan viereen nälkään.

En minä tiedä, mitä meillä pääsiäisenä syödään. Huomenna lähden töiden jälkeen matkaan ja olen perillä kauppojen sulkeutumisajan jälkeen. Perjantaina kaikki paikat on kiinni ja ruokaostoksille ei pääse. Ihan jännittää, mitä äitini aikoo perjantaille hankkia. Lopun pääsiäisestä tongin palvelutaloon muuttaneen sukulaisen pakastinta ja koitan muuttaa kaiken mahdollisen syötävään muotoon, jotta pakastimen saisi tyhjäksi ja pois päältä. Näinkin persolle ja hyvällä ruokahalulla varustetulle tehtävä saattaa osoittautua mahdottomaksi. Kyseessä on kuitenkin pieni arkkupakastin.

On meillä oikeastaan yksi pääsiäisperinne. Syödään suklaata. Ontot syklaamunat on aivan liian kevyttä tavaraa aikuiselle naiselle, joten ostamme sitä ihan levyittäin. Sisällä olevat lelutkaan ei oikein jaksa kiinnostaa, joten kannattaa satsata kilohinnaltaan edullisempaan vaihtoehtoon.

3 kommenttia:

 1. Vähän samoilla linjoilla mennään meilläkin. Muksuna toki käytiin trullittamassa ja samaa jatkoi tyttökin aikansa, mutta siinä sitten onkin ne suurimmat perinteet. Ruoaksi laitetaan kodikkaasti makaronilaatikkoa ja kebabia. Toki suklaata syödään ja kakun teen ihan vaan sen vuoksi, että kylään tulee kakulle suunnattoman perso nuori neiti. Tai ehkä tämä on sitten jonkinlainen oma pääsiäisperinne, että serkkuni tyttönsä kanssa tulee meille kyläilemään ja syödään kaikkea tavallista. :) Aina välillä oon yrittänyt joitain pääsiäiseen liittyviä ruokia tehdä, mutta aika harvakseltaan kuitenkin, kun ei niitä kukaan kaipaa.

  Mukavan rentouttavaa reissua ja pitkää viikonloppua teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olisin kakulle perso, mutta äitini ei sellasta ite yrittänyt leipoa edes kersana :D Parhaan ystäväni vanhemmat oli leipureita ja ystäväni saapui syntymäpäivilleni kakku kainalossa :D

   Joskus oli äitin kanssa puhetta, parasta näissä arjen keskeyttävissä juhlissa on vaan oleminen. Ei tarvii tarvii noudattaa mitään traditiota tai tehdä mitään vain siksi, että se kuuluu asiaan. Epäilen, että ens jouluna luovutaan jo laatikoistakin, kun niitäkään ei tarvii "muiden" takia laittaa ja syödä.

   Pentuna käytiin virpomassa. Ei silläkään ollut mitään tekemistä minkään trulliperinteen kanssa. Askartelu oli kivaa ja vielä kivempaa oli vaihtaa askartelun tulokset karkkiin ja rahaan :D Homma hoidettiin aina tyylillä ryysyjä ja kasvomaalauksia myöten, mutta kerjääminen oli päätarkoitus.

   Rentouttavaa viikonloppua myös teidän sakille!

   Poista
  2. Samoilla linjoilla oltiin mekin trullittamisen kanssa. Käytiin, koska sai karkkia :D Tuskin silloin edes tiedettiin mistään perinteistä.

   Nyt kun tarkemmin muistelin, niin ei mun lapsuuden kodissakaan koskaan juhlittu pääsiäistä sen kummemmin. Ei ollut lammasta, mämmiä tai mitään muuta pääsiäisruokaakaan. Saattoi toki olla jotain juhlavampaa, mutta silti ihan tavallista sapuskaa.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...