banneri

maanantai 10. maaliskuuta 2014

Ruisleipä ilman juurta

Kirjoitin ensin otsikkoon "juureton ruisleipä". Sit aloin säälimään leipäparkaa. Ihan orpo ja taustaansa tuntematon.

Olen joku vuosi takaperin leiponut muutaman kerran ruisleipää kaverilta saadusta juuresta. Maku oli kohdillaan. Koostumuksesta tykkäs vain koira. Lopputulokset oli niin murenevaa, ettei niitä saanut syötyä. En tiedä, mikä meni vikaan. Noudatin ohjetta kirjaimellisesti ja persiilleen meni. Ystäväni limput samalla ohjeella pysyi kasassa oikein hyvin. 

Äsken pistin taas limput uuniin. Ei kai ruislimpun tekemiseen mitään reseptiä tarvii? Varsinkaan, kun ei ole juurtakaan?  Ei ne onnistu kuitenkaan ja koira saa taas imuroida lattialta todella isoja murusia. Leipää saa kaupasta, jos ei taaskaan onnistu.

Tällä summamutikassa tehdyllä ohjeella sain onnistuneet limput aikaiseksi! Jauhoja mittasin kulhoon mättäessä toiveikkaana, jos kuitenkin onnistuisi ja toistekin kokeilen. Vähän fuskasin ja laitoin pari desiä vehnäjauhoja sekaan. Ruisjauhosta ei muodostu sitkoa lainkaan. Vehnäjauhot laitoin pitämään taikinan kasassa.

Ihan ensimmäisenä varoituksen sana heille, jotka eivät ole ruistaikinaa koskaan tehnyt. Taikina tarttuu jokapaikkaan. Eikä sitä saa mistään irti. Eli jos sotket, siivoa kiireesti! Taikina tarttuu sormiin ja sen kuuluukin tarttua ja olla todella löysää.



Juureton ruisleipä (2 leipää)

½ litraa vettä
½ rkl suolaa
1 tl siirappia
1 pussi kuivahiivaa
7 dl ruisjauhoja
2dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva, suola ja siirappi veteen. Lisää jauhot ja vaivaa kunnolla. Anna kohtona noin tunti. Leivo taikinasta kaksi limppua reilun jauhomäärän avulla. Anna kohota sen aikaa, että uuni lämpiää 250 asteeseen. Paista noin 45 minuuttia. Kovin suuret limput ei meinaa kotiuunissa kypsyä palamatta.

Leipä on kypsä, kun pohjaan koputtamalla kuulostaa ontolta.

Kohoava taikina ei ole erityisen esteettinen näky

9 kommenttia:

  1. Ainakin meidän (ruis-vehnä)juuremme vaikuttaa jollain kumman tavalla taikinoihin niin, että ruisjauhoa noin kolmanneksen sisältävä taikina ai tarraa eikä liisteröidy. Aikana ennen juurta hiivalla leipoessa ruistahmailmiäö tuli jos taikinaan laittoi vähänkään ruista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvän ruisleivän ei pitäis olla mahdotonta leipoa, mutta siltä se tuntuu. Nää oli hyvää, mutta täysruistahan tuo ei taas ole nähnytkään. Juureen tehty täysruis oli samanlaista tahmaa ja kypsänä hajos.

      Kyllä mä vielä jonain päivänä selätän täysruistaikinankin ja saan limpun pysymään kasassa :)

      Poista
  2. Tätä tuli viime maanantaina tehtyä ja eilen limpusta, tein siis taikinasta vain yhden, söin viimeiset siivut. Hyvää ja helppotekoista leipää, tämä resepti pääsee omaan käyttöön. Kiitos.

    VastaaPoista
  3. Mites tuo, että hiiva laitetaan veteen, kun kuivahiiva lisätään yleensä jauhoihin ensin? Toimiiko se varmasti tuolla ja meneekö pilalle jos lisää sen ensin jauhoihin? �� en siis ole leiponu ruisleipää ennen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En usko, että on merkitystä, sekoittaako jauhoihin vai kippaako nesteeseen. Mä en koskaan missään leipomuksissa sekoita kuivahiivaa jauhoihin vaan laiskana ja huolimattomana vaan kippaan kuppiin. Tee niinkuin olet tottunut tekemään :)

      Poista
  4. Monta grammaa 1 pussi kuivahiivaa on? Kyselee ulkomailla asuva ruisleivan teosta haaveileva :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti 1 pussi on 11g ja vastaa noin 30g tuorehiivaa. Varma en ole, kun just nyt ei ole kuivahiivapakettia saatavilla, mutta tollaisen tiedon kaivoin sunnuntain sivuilta.

      Poista
    2. Hienoa, kiitos paljon vastauksestasi

      Poista
    3. Ohje testattu, hyva leipa tuli, mutta aika vaalea - taitaa olla naissa ulkomaalaisissa jauhoissa vahemman ruista :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...