banneri

maanantai 10. maaliskuuta 2014

Ranskanleipää

Varsin mausteinen lasagne kaipasi kaverikseen vaaleaa leipää lauantai-iltana. Olin tietysti päivän mittaan vetänyt jo puoli kulhoa. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan :D Harmittaa, etten huonosti valvotun yön jälkeen jaksanut aamupäivällä ranskista leipasta.

Oikeasti lasagneen hulahti vähän liikaa chiliä. Maun puolesta just passeli, mutta närästää. Jostain syystä ranskanleipä ja patonki helpottaa poltetta ja pitää poltteen poissa pitempään kuin pelkkä Rennie. Oikeasti poden todella huonoa omaatuntoa valkoisen leivän syömisestä. Mutta kun se höttö on juuston ja teen kanssa niin hyvää tuoreena!

Oli tarkoitus eilen valmennuksen jälkeen kokeilla juurettoman ruisleivän tekoa. En illalla jaksanut. Mötkötin vaan koomassa sohvalla illan ja ravitsin itseäni ranskanleivällä.


Olen löytänyt ohjeen yhden ystäväni mummovainaan resepteistä. Ei mitään tietoa, mistä vihkoon liimattu lehtileike on peräisin. Tämä ei ole pettänyt koskaan ja on paras venhätaikinan ohje. Lauantaisen taikinan sitko oli ihana. Mummovainaa tuskin on taikinaa sähkövatkaimella suristellut, mutta sen verran täytyy fiksauksia tehdä.

Kaikki, mitä on jäljellä

Ranskanleipä (2kpl)


½ palaa tuorehiivaa tai pussi kuivahiivaa
3 dl vettä
½ rkl suolaa
½ rkl sokeria (onnistui siirapillakin, sokeria en ole muistanut vieläkään)
vajaa 500g vehnäjauhoja
½ dl öljyä

Sekoita aineet öljyä lukuunottamatta ja vaivaa kunnon sitko. Lisää öljy lopuksi taikinaan. Anna nousta liinan alla tunnin verran. Leivo 2 ranskanleipää, vedä viilto leivän kylkeen ja anna nousta liian alla sen aikaa, että uuni lämpiää 200 asteeseen. Paista parikymmentä minuuttia.



3 kommenttia:

  1. Mulla sama ohje ja myöskin isoäiti vainaan vihosta , veikkaisin että 50-60 luvun vaihteesta peräisin . On kyllä takuuvarma ja hiton hyvä ohje .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin helppo, että ihan varmasti jokainen lukutaitoinen onnistuu, vaikkei jauhopeukaloa ole synnyinlahjana saanutkaan :)

      Poista
  2. En ole vielä kokeillut .Huomenna syödään ranskanleipää

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...