banneri

keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Tulinen kaalisoppa

Useimmat tuntemani ihmiset menevät suurimman osan ruokahalustaan flunssaisena. Valitettavasti minulle ei yleensä käy niin vaan päinvastoin. Kuumeisena ja kipeänä ei jaksaisi laittaa mitään ruokaa, eikä varsinkaan mennä kauppaan ostamaan mitään. Erityisen hyvin minulle uppoaisi flunssaisena kaikki suolainen ja rasvainen eines, kuten pakastepitsa.

Hillitsin kuitenkin itseni kaupassa ja kävelin nokka pystyssä kaikkien herkkuhyllyjen ohi. Itsekurin pitäminen oli melkoinen ihme sillä menin kuappaan ilman mitään ajatusta, mitä meillä tänään syödään.

Ajatus kirkastui välittömästi hevi-osastolle saapuessa. Kauniitä pieniä pyöreitä kaaleja 29 snt/kg. Niistä en edes yrittänyt ohi vaan etsin kaikkein kauneimman kaalikeiton pohjaksi. Porkkanoiden kanssa ei käynytkään yhtä hyvä tuuri. Minimanissa ei ollut kuin yhtä sorttia porkkanoita pusseissa ja kaikissa pusseissa oli valtavan suuria. Liian isot porkkanat on kuin puuta pureskelis. Pikkusen epäilytti, mahtaako pilkotut porkkanat kypsyä missään ajassa.

Kaalisopan keittömisellä ei todellakaan ole mitään tekemistä uuden vuoden lupausten, laihduttamisen tai puhdistuskuurien kanssa. Syön soppaa, koska se on ihan törkeän hyvää pitkään hautuneena. Eikä tämä ole hinnalla pilattu. Puolikas kaali maksoi noin 20 snt, pari porkkanaa saman verran, jauheliha tarjouksesta 1,99 ja soppaa on kattilallinen.

Kaalta pitäisi syödä enemmän. Se on aina edullista ja terveellistä. Jotenkin kaalta ajattelee työlääksi ja pitkään kypsyväksi. Ottaahan se aikansa, mutta harvoin minulla oikeasti mikään kiire on. Ruoka pitää saada lautaselle nopeasti vain siksi, että aloitan laittamisen vasta todella nälkäisenä. 

Tarkoitus oli tehdä ihan perinteinen kaalikeitto suolalla ja pippurilla. Taas retkahdin maustekaapilla. Käsi itsestään tarttui inkivääriin, kurkumaan, chiliin, jeeraan... En pystynyt hillitsemään itseäni.

Kaalisoppa kannattaa tehdä talon suurimpaan kattilaan ja piri pintaan. Tämähän vain paranee mitä useammin lämmittää.

kattilassa on ahdasta


Tulinen kaalisoppa

kaalia niin paljon kuin talon suurin kattila vetää (minun pieneen kattilaan meni noin 800g)
jauhelihaa loota tai isoon kattilaan kaksi
muutamana porkkana
sipulia
suolaa
pippuria
chiliä
kurkumaa
inkivääriä
paprikajauhetta
jeeraa
loraus soijakastiketta
lihaliemikuutio
vettä

Pilko kaalit ja porkkanat kattilaan kiehumaan vesitilkan kanssa. Anna hautua pitkään. Kuullota sipulit ja paista jauheliha, lisää mausteet jauhelihaan. Lisää jauheliha kattilaan ja lisää vettä haluttu määrä ja liemikuutio. Anna kiehua hiljalleen kansi päällä. Maista suola ja lisää soijakastiketta.

2 kommenttia:

  1. Hyvän näköistä ja oikein oivallista ruokaa näin joulun jälkeen. Pitää lisätä kauppalistalle kaali.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kerrota kellekään, että 3 litran kattilan pohjalla ei ole enää kuin lautasellinen... Lämpimästi suosittelen :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...