banneri

perjantai 13. joulukuuta 2013

Täällä tuoksuu lanttulaatikko

Jestas, että mulla on jalat tohjona! Kierreltiin ystäväiseni kanssa viitisen tuntia kirppiksillä ja käytiin ruokakaupassa. Minä olen aivan kuollut ja pohkeet kramppaa, vaikka ystäväni on aivan viimeisillään tiineenä. Shoppailumaratonin tavoitteena oli käynnistää synnytys. Rahaa paloi, mutta lasta ei näy, eikä kuulu. Jotain pientä hyödyllistä löysin minäkin.

Onneksi sain autokyydin ruokakauppaan. Umpijäisillä kaduilla ei olisi ollut kovinkaan mukavaa tasapainoilla kahden täyden ruokakassin kanssa. Tällä kertaa tein jopa ostoslistan. Kermat jäi kuitenkin ostamatta, kun ne ei jostain syystä olleet listassa.

Viikonlopun missio on valmistaa joululaatikot. Tänään aloitin lantusta, myöhemmin illalla tai huomenna punajuuriloota ja viimeisenä porkkana. Järjestys tulee siitä, että lanttulattikko on helpoin ja porkkana työläin. Porkkanalaatikkoon puuron keittäminen on suurin ponnistus, En jaksais kytätä riisipuuroa ollenkaan ja hämmentää jatkuvasti.

Urakka alkoi kuitenkin ensimmäisenä uunin pesulla. Viime viikolla tein valkosipulipatonkia, josta sain jollain opilla voit pitkin uunin pohjaa. En tajua itekään, mutta sinne ne meni ja paloi. Tuli mieleen, josko pesis uunin, kun savuaromi ei oikein perintiin laatikoihin kuulu. Onneksi Mr. Musckle on niin ahkera siivooja.

Lanttulaatikko on jouluruuista suosikkini. Joudun hakemaan toisen soseen, kun syön noi kuitenkin ennen reissua ja noi tein muutenkin kulutusmaitoon. Kerma kun on edelleen kaupassa. Mielelläni syön lanttulaatikkoa kesäkuussakin.

Muutamaa ohjetta olen vuosien varrella kokeillut ja parina viime vuonna olen käyttänyt tätä Valion ohjetta:

Lanttulaatikko

1 kg lanttusosetta
2 munaa
4 dl kermaa
1 dl siirappia
1 tl suolaa
½ tl inkivääriä
1/4 tl valkopippuria
1 mm* muskottipähkinää
½ mm neilikkaa

mm=maustemitta, noin 1ml

Pinnalle kuorrutteeksi korppujauhoja ja voita.

Sekoita aineet keskenään ja laita vuokaan/vuokiin. Ripottele pinnalle korppujauhoja ja voinokareita.

paista 175 asteessa reilu tunti. Paistoaika riippuu vuokan koosta. Reilu tunti on ihan riittävä pienille foliovuoille.

Kamerasta loppui akku välittömästi yhden kuvan oton jälkeen. Lisään kuvan huomenna, kunhan akku on latautunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...