banneri

keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Mustikkakissat

Seuran hallituksen vuoden viimeinen kokous on illalla. Meillä on kiertävä "pullavuoro". Vuoro osuu jokaiselle kerran vuodessa. Ei ollenkaan paha rasti. Tällainen käytäntö ihan siksi, että kokoustamme vuorotellen hallituksen jäsenten luona. Koiraihmiset ei halua päästää töiden jälkeen luonnontilassa (eli tänään tai eilen ei ole imuroitu) olevaan huusholliin ketään. Vähemmän stressiä emännälle, kun vähän heiluttaa imuria ja joku toinen tuo syötävät. Leivo itse tai hae kaupasta.

Vuoroni osui vuoden viimeiseen kokoukseen. Taiteilin mustikkakissoja. Ideaan oli kaksi syytä. Kissan muotoinen piparimuotti oli valmiiksi pöydällä ja muottia varten ei tarvinnut ahtaassa keittiössä purkaa kaikkia laatikoita ja komeroita.

Kissat kulkee myös porukan parissa lentävänä lauseena. Toissa keväänä oltiin porukalla katsastamassa jäljestyskokeeseen maastoja. Ilma oli keväisen kolea, vähän vihmoi vettä. Todella edustava sakkimme oli pukeutunut sään mukaan lämpimiin ja parhaat päivänsä nähneisiin rymyvaatteisiin ja pitkä vartisiin kumppareihin. Keskellä ei mitään merkattiin alueita nenä't vuotaen. Jostain ilmestyi humalainen mies pyörällä ja huusi kohdalla "Ompa täällä melkoisia kissoja!"
 


Mustikkakissat

Aloita täytteestä, jotta se kerkiää tönköttyä jääkaapissa.

Voitaikina
150g voita tai margariinia
3dl vehnäjauhoja
0,5 dl kylmää vettä

Sotke jauhot ja rasva keskenään. Parhaiten onnistuu ihan käsin. Lisää murumaiseen voijauho-sotkuun kylmä vesi ja jatka sotkemista. Lopputuloksena pitäisi olla kiinteä käsiin tarttumaton taikina. Jos tuntuu liian löysältä, lisää hiukan vehnäjauhoja.

Pistä jääkaappiin joksikin aikaa.

Kauli levyksi ja nostele palat pellille. Lopputaikina jääkaappiin ensimmäisen satsin paistamisen ajaksi. Lämpiävä taikina on tahmeeta ja raivostuttavaa kaulittavaa. Kauli, jääkaapita ja paista niin monta kierrosta, että taikina on loppu.

Ensimmäisen pellillisen voi paistaa ihan normaalisti ja antaa kohota. Jos mahdollista jollain konstilla, jälkimmäisen satsin päälle kannattaa yrittää laittaa joku levy estämään kohoamista. Tai vaihtoehtoisesti voi paistaa toiset kappaleet nenä toiseen suuntaan.

200 astetta viitisen minuuttia.

Täyte
2dl mustikoita
noin 1dl hillosokeria
vajaa 1 dlkermaa
liivatetta tarpeen mukaan

Kerma on täytteessä pehmentämässä makua. Minun suussa pelkkä mustikka ja sokeri on liian äkkimakeeta. Lopputuloksen pitäisi muistuttaa hieman löysää mustikkamarmelaadia, jossa on kermaa.

Tähän aikaan vuodesta mustikat on ihan varmasti jäässä. Pistä jäiset mustikat kattilaan miedolle lämmölle. Voi myös sulattaa mikrossa, jos haluaa pestä mikron. Sulatuksen aikana etsi luutu ja seinien pesuun sopivaa puhdistusainetta.

Lisää kerma seokseen, ajattele, ettei tää varmaan roisku ja soseuta sauvasekottimella. Sattumat ovat suotavia ja tässä vaiheessa ei ole enää aikaa tehdä sileää seosta. Ota kiireesti luutu ja siivoa roiskeet pinnoilta ennenkuin mustikka ehtii tarttumaan ikuisiksi ajoiksi. Kiroile alimpaan hiivattiin se, joka on viisaudessaan maalannut neliön kokoisen keittiön vesioheteisella maalilla.

Vaihtoehtoisesti lisää kerma seokseen, kaada seos kulhoon ja sujauta kulho muovipussiin. Soseuta pussin sisällä ja heitä roiskeinen pussi roskikseen.

Lisää hillosokeri, siirrä seos takaisin liedelle ja keittele hetken aikaa miedolla lämmöllä.

Hillosokereissa on ihan hillonteon kokemuksella suuria eroja. Lisää liivatelehti kerrallaan kylmässä vedessä liotuksen jälkeen. Arvaa sopiva koostumus ja pistä jääkaappiin odottamaan aikaa parempaa.

Anna taikinakappaleiden jäähtyä ihan kaikessa rauhassa ja täytteen tönköttyä jääkaapissa.

Valitse pohjiksi ne, jotka ovat nousseet eniten. Riko kohoumat täyttäessä ja täyte asettuu erityisen mukavasti koloihin. Painon alla olleet päälykappaleeksi. Tai jos kannet on paistettu nenä toiseen suuntaan, riko niistä kin kohoumat ja käännä kanneksi.

Silpaise täytettä pohjan päälle ja liimaa toinen kappale päälle. Täytä tänään tai huomenna.Eihän noi kauniita ole, mutta hyviä :)

Siihen loppuikin sitten tämän päivän hyvät uutiset. Kalastaja on taas viety ambulanssilla sairaalaan aivoverenvuodon takia ja tunnin päästä soitettiin uudestaan, että kummitätini on kuollut. Tässähän on vielä päivää monta tuntia jäljellä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...