banneri

torstai 5. joulukuuta 2013

Joululimppu 2.0

Tänään pidin taas kaappien siivouspäivää. Minimaalisessa keittiössäni on olemattomasti tilaa kuiva-aineille tai millekään. Tämän päivän tavoite oli käydä läpi kaikki hyllyt, kaivaa rivien taakse hautautuneet pussit ja laatikot ja miettiä, miten ne muutetaan syömäkelpoiseen muotoon.


Tämän joululeivän alkuperäinen ohje on Kodin Kuvalehdestä. En tietenkään reseptiä noudattanut. Aprikoosit jätin kokonaan pois. Muuten mentiin taas  sillä, mitä sattuu olemaan. Jääkapissa oli puolikas piimä edellisten joululimppujen jäljiltä ja siitä oli aika päästä eroon. Sämpyläjauhopussi on ollut auki kuukausia, joten päätin käyttää sen loppuun, tulipa taikinasta, mitä tahansa.

Olutta on jääkapissa aina tölkki tai kaksi. Tämä resepti aiheutti pienimuotoisen alkoholiongelman. Ennen puolta päivää ei olutta juoda. Ei edes vajaata tölkkiä, kun sen jälkeen ei voi enää mennä mihinkään, kun haisee kalja. Poiskaan en avattua tölkkiä viitsisi kaataa ja jääkaappiin on turha jättää väljähtymään. Jääkaapissa kuitenkin odottaa aikaa parempaa.

Alkuperäisen ohjeen hiivan määrästä laitoin vähän reilut puolet. Nousi todella hyvin vähemmälläkin hiivalla. Levisi uunissa todella paljon ja lopputulos oli superkuohkea.

Tästä lähdetään
 
Tähän päädytään
Joululeipä (2 kpl)

0,5 l piimää
1 dl olutta
3/4 dl siirappia
25g hiivaa
1 tl anista
1 tl fenkolia
1 tl pomeranssin kuorta
10 dl sämpyläjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
100g leivontamargariinia

Piimä, olut, hiiva, siirappi ja mausteet sekaisin ja lisäämään jauhoja. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja anna koneen käydä. Voi toki vaivata käsinkin. Jauhpjen lisäämisen jälkeen anna koneen käydä edelleen ja lisää sulatettu margariini tai voi.

Kohota. Minä kohotan taikinat aina tulikuumassa vesihauteessa tiskialtaassa. Hiiva kylmään nesteeseen ja leivotaan kun ehditään. Tämä oli kohoamassa 7 tuntia.

Muotoile taikinasta 2 leipää ja voitele vedellä. Tämän taikinan koostumus oli käsissä jännä. En oikein osaa sitä kuvailla. Pehmeä, nahkea vähän sienimäinen. Ei kuitenkaan tarttuva tai tahmea.

Paista ensin 15 minuuttia alatasolla 175 asteessa. Sen jälkeen siirrä keskitasolle ja jatka paistamista noin 20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...