banneri

lauantai 7. joulukuuta 2013

Jouluinen bostonkakku

Minähän en leivo, enkä osaa leipoa. Lähipäivinä on uunista tullut ulos kuitenkin kahta sorttia joululimppua, pipareita ja nyt bostonkakkua. Joulun jälkeen vietetään muitakin juhlia, joten kahvipöytään täytyy jotain laittaa valmiiksi, kun on aikaa.

Tein näitä kerralla kaksi. Toinen odottaa pakastimessa, toisen vein ystävälle tuliaisena ja joululahjaksi. Tuliaiskakkua syötiin jo. Oli muuten namia!

Suosittelen vähän suuremmalle väkijoukolle

Selvästi pomeranssin kuori on tämän hetken suuri rakkauteni. Sitä on mennyt kaikkeen mahdolliseen niin myös tähän jouluiseen bostonkakkuun, joka olisi tehnyt mieli syödä jo taikinana. Kyseessä on ihan tavallinen veteen tehty munaton pullataikina maustettuna. Taikina on todella löysää, mutta ei jää käsiin kiinni.

Valitettavasti en tiedä irtopohjavuokani kokoa. Arvelisin sen olevan 24 cm halkaisijaltaan. Tämä taikina sopi siihen passelisti. Puolenlitran taikinasta varmasti olisi saanut isoon vuokaan kaksikin kakkua, jos olisi leikannut puolet matalampia paloja. Varmasti puolet matalammassakin on syömistä, vaikka minä tällä kertaa kaksi jättipullaa teinkin.

Jouluinen bostonkakku (1kpl)

5dl vettä
1 pala hiivaa
2 dl sokeria
1,5 tl suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
2 tl pomeranssinkuorta
13 dl vehnäjauhoja
150g voita tai margariinia.

täyte
125 gvoita
2 tl vanijasokeria
2 tl kanelia

Voiteluun 1 muna tai vesi-siirappiseosta.

Lisää hiiva veteen, mausteet, sokeri ja puolet jauhoista perään. Pistä vatkain tai yleiskone käyntiin ja anna suristaa. Lisää loput jauhot vähitellen ja anna koneen hoitaa vaivaus. Lopuksi rasva taikinaan ja kohoamaan.

Taikinan kaulinta on helpompaa, kun jakaa taikinan kahtia. Kaulitse taikinan puolikkaat vuorotellen levyksi ja levitä voi-mauste-täyte. Rullaa taikina pötkyläksi ja leikkaa 9 palaan. Toista toiselle puolikkaalle. Lado taikinarullat voideltuun irtopohjavuokaan, pohjalle voi laittaa leivinpaperin.

Uuniin menossa


Voitele uuniin laittaessa munalla tai vesi-siirappiseoksella.

Paistetaan 175 asteessa 30-40 minuuttia.

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...