banneri

tiistai 26. marraskuuta 2013

Jouluruokaa tarjoo kunnon väki...

Mä en ole laittanut aamupalaa kummempaa ruokaa kahteen viikkoon. Marraskuu on tyypillisesti sellainen kuukausi, ettei juuri tarvitse kaupassa käydä tai keittiössä pyöriä. Marraskuu on pikkujoulujen ja yhdistysten vuosikokousten aikaa.

Pariin viikkoon on mahtunut kolmet pikkujoulut ja neljä kokousta. Ryyppääminen ja rymyäminen on jo vuosia sitten vaihtunut harrastusporukoiden riemukkaisiin illanviettoihin ruokaravintoloissa. Kokouksista luonnollisesti olen kantanut ylijäämätarjoilut kotiini ja elänyt niillä :D Ne on maksettu ja kun kerran muille ei kelpaa, minä syön kyllä hyvällä ruokahalulla. Ei leipiä, piirakoita jne. jätetä yöksi kokoustilaan pilaantumaan.

Aamulla Prismasta eurolla
 Muutaman päivän kuluttua saa avata joulukalenterin ensimmäisen luukun. Lähipäivinä pitäis myös pistää joulun menu pakettiin. Ruokailijoiden lukumäärä sentään on tarkentunut 4+1. Tuollainen lukumäärä siitä syystä, että samalla vaivalla teen ruuat isällekin. Hän ei aattona tule äitini luokse syömään, vaan vien valmiit ruuat joululahjaksi.

Viime vuonna laatikot onnistui erinomaisesti. Omaan makuuni porkkanalaatikossa olisi saanut olla hieman reilummin suolaa, mutta kukaan muu ei asiaa huomannut. Lanttulaatikko oli parasta, mitä olen koskaan aikaisemmin tehnyt. Luonnollisestikaan en enää muista, mitä ohjetta jätin noudattamatta ja miltä osin... Imellettyä perunalaatikkoa en ole tehnyt enää vuosiin.

Sienisalaatin teon olen ulkoistanut. Sienet kävin syksyllä poimimassa ja äiti toimitti ne perille. Jouluvieraan sienisalaattia olen syönyt niin monet kerrat ennenkin, että turha on itse tehdä. Parempaa saa tuliaisena. Perunasalaatin taidan tehdä tänäkin vuonna itse, mutta italiansalaatin tarjoan Herra Snellmanin valmistamana.

Lohesta pitäisi päättää, mitä sille tekee. Äiti graavaa lohensa. Minä en graavia kalaa suuhuni pistä. Helpointa olisi varmaan pistää file uuniin tai käydä mökillä savustamassa. Mikäli lunta ihan mahdottomasti tulee ja mökille ei pääse, savunmaun saa pintaan pullostakin. Hyllyssä on iskemätön pullo liquid smokea.

Lohen kanssa on pienoinen kriisi. Vakuumikalaa en todellakaan osta. En voi olla varma, saako Kajaanista aatonaattona tuoretta lohta. Toisaalta tekis mieli kokeilla jotain ihan uutta. Jotain sellasta, johon voin hakee kalan tuoreena prismasta ja pakastaa lopputuloksen aattoa odottamaan.

Eniten mietityttää joululimppu. Kaikkein perinteisimmästä joulumpusta en oikeastaan pidä yhtään. Viime jouluna leivoin kahdet limput. Ensimmäinen satsi oli liian perinteinen ja tein niistä kavereille joululahjat. Eli omasta mielestä epäonnistuneet leivonnaiset paistopussiin ja joulunarulla kiinni :D Jälkimmäinen pöytään päätynyt oli parempaa, mutta todella kaukana täydellisestä. Jos tätä joku lukee, vinkkejä joululimppuun otetaan vastaan!

Rosollista luovuttiin jo pari vuotta sitten. Ei se ollut oikein kenenkään suosikkia ja tyyppillisesti jäi pyörimään jääkaappiin. Kinkun äiti paistaa tai ostaa palan valmiiksi paistettua.

Joku kakku pitäis leipasta myös. Ikääntyneempi väestö ei välitä juustokakusta. Minä en tykkää kahvikakuista, eikä mulla kyllä ole sellasta vuokaakaan. Joulun jälkeen on kahdet synttärit, joten voisi olla vähän juhlavampi kuin pelkkä kahvikakku. Kokonaista täytekakkua en kyllä ala vääntämään. Siitä jää kuitenkin puolet syömättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...