banneri

keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Elintarvikehygieniaa

Päivä vierähti hygieniapassi-kurssilla. Kurssi oli ihan mielenkiintoinen ja varsinkin opettaja aivan huippu! Joku värittömämpi tylsällä jaarittelulla olisi varmasti voinut asiasta tehdä kuivan ja päivästä pitkän. Päivän päätteeksi olleesta testistä uskoisin saaneeni kaikki oikein.

Päivän mittaan tuli varsin selväksi, että elossa olemiseni on suoranainen ihme! Kaiken järjen mukaan mun pitäisi kärsiä kroonisesta ruokamyrkytyksestä ja kuolla salmonellaan, yerseniapöpöön ja pöydällä seisseeseen ruokaa. Onneksi tilanne ei ihan näin kamala ole. Hyvä hygienia ja tuoreet raaka-aineet on tietysti kotikeittiönkin kulmakivi. Minä en saa hellalle unohtuneella keitolla hengiltä ainuttakaan vanhusta, vaikka raaka-aineiden käsittely kotona onkin vähän huolimatonta.

Hyödyllisintä antia kotikeittiöön oli ehkä tajuta, miten pilaantuneet elintarvikkeet pilaa nopeasti kaiken muunkin. Ällöttävyys-aspektin lisäksi ei kannata päästää ruokaa homeeseen tai muuten pilalle. Home homehduttaa herkästi tuoreetkin tuotteet ja muu pilaantuminen saastuttaa muitakin ruokia. Pilalle mennyt ruoka on silkkaa hukkaa.

Minusta tuntuu, että viikonlopun ohjelmassa on suursiivous jääkaapin pesua myöten. Kaikki kuiva-aineet hyllyistä ulos, tuotteiden tarkistus ja epäilyttävät biojätteeseen.

Minikeittiössä on vähän mahdotonta pitää työvälineitä erikseen jokaiseen asiaan. Kalan käsittelyyn ja säilytykseen minulla on aina ollut leikkuulauta ja säilytysastiat erikseen. Ei niinkään hygienian takia vaan hajujen. Kaikkeen muoviin tarttuu kalan haju heti ja en halua siirtää kalanhajua muihin elintarvikkeisiin. Ei kalanhaju tiskaamalla lähde, ainakaan käsitiskissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...