banneri

keskiviikko 2. lokakuuta 2013

Kotitekoinen helppo chorizo ilman suolta

Lihaa, savupaprikaa, valkosipulia ja chiliä. Näistä on kunnon makkara tehty!

Joka keitetyn paistaa, se taivaan maistaa. Kevyttä iltapalaa pannulla.


Chorizot on ollut suunnitelmissa jo pitkään. Ongelmana on ollut savupaprikan saatavuus. Vihdoin ja viimein savupaprikaa löytyi Punnitse ja Säästä -kaupasta. Samasta kaupasta löytyi myös nestemäistä savua.

Raakamakkaran teko kotona ei ole ollenkaan vaikeaa. Eikä siihen tarvitse edes suolta! Rehellisyyden nimissä kerrottakoon, että yritin hankkia suolta, mutta en sitä muutamien päivien varoitusajalla saanut mistään. Lihakauppaa täällä ei ole ja marketin lihatiski olisi pystynyt toimittamaan suolen noin ensi viikolle. Suunnitelma chorizon valmistuksesta oli tehty ja lihat jääkaapissa, kurssia ei enää muuteta, sitä vain vähän korjataan.

Viisaammat ovat kertoneet, että makkaran maun määrää siihen käytetty liha ja sen rasvaisuus. Perinteisesti makkaraksi on laitettu halvemmat ruhon osat, joissa on paljon rasvaa ja myös makua. Paistista varmasti tulisi aika kuiva ja mauton makkara. Sopiva rasvan määrä on noin 1/3 taikinasta.

Lihan voi jauhaa itse tai pyytää lihakauppiasta jauhamaan. Onnistuu myös valmiista jauhelihasta, kuten minä tein. Halvin sika-nauta citymarketin tarjouksesta passaa myös vallanmainiosti. Kaupan valmiin jauhelihan rasvapitoisuus kannattaa tarkastaa ja lisätä joko jauhettua silavaa tai muuta rasvaa taikinaan, jos lihassa on rasvaa niukasti.

Chorizon ainoat raaka-aineet ovat liha ja mausteet. Siihen ei tarvitse lisätä kananmunaa, jauhoja tai mitään muutakaan pitämään kasassa. Kotitekoinen chorizo siis on automaattisesti gluteeniton, maidoton ja munaton. Lihan pois jättämällä suorastaan vegaaninen.

Mausteet tietysti tekijän mukaan. Annoin taikinan maustua jääkaapissa reilun tunnin ennen kypsennystä. Massan maku kannattaa tarkastaa paistamalla pieni nokare taikinaa pannussa. Kun maku on kohdillaan, lapioi taikina pursotinpussiin ja pursota kelmun päälle. Muotoile makkaraksi ja kääri tiukasti ja vesitiiviisti kelmuun.

Kypsennetään 175 asteessa vesihauteessa noin 45 minuuttia. Nostele jäähtymään ja poista kelmut jäähtyneistä makkaroista. Paista pannulla ja tarjoile.  Pieni varoituksen sana kelmujen poistamisesta. Se on todella sottaista hommaa! Minä en ainakaan ole koskaan onnistunut kelmuttamaan aivan vesitiiviisti ja purkaessa vesi ja rasva valuu pitkin sormia oranssina liemenä, joka sotkee aivan kaiken.

Kelmuissa jäähtymässä
Helpot chorizot (n. 15 kpl)


800g sikanautaa
2 valkosipulin kynttä
1tl suolaa, voi laittaa enemmänkin jos arvostaa runsasta suolaa
1tl chiliä
2-3 tl savupaprikajauhetta
pippuria
öljyä, lisäsin öljyä vajaan puolidesiä

Edelliseen satsiin keväällä lisäsin myös sipulia, tinjamia ja korianteria. Hyvää oli sekin.

Ei näille liiemmälti hintaa tullut. Citymarketin tarjouksesta 2*400g jauhelihaa 4 eurolla. Savupaprika maksoi vajaa parieuroa ja pussista kului ehkä 1/10.  Ei taida Lidlistäkään saada ihan samalla hinnalla valmiina.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...