banneri

keskiviikko 21. elokuuta 2013

Minirättänät

Rättänä eli mustikkakukko on Savosta lähtöisin oleva perinnepiiras. Savossa sitä syödään kermavaahdon tai jäätelön kera. Rättänän voi tehdä myös isompaan vuokaan. Ohjeita on varmasti yhtä monta kuin tekijääkin. Tämä ohje on opiskeluaikojeni kämppiksen mummilta.

Ohjeesta tulee 6 vähän isompaa tai 8 pienempää piirasta.



Taikina

125g voita
1/2 dl sokeria
2dl ruisjauhoja
3/4 dl ohrajauhoja
1/2 tl leivinjauhetta

Sekoita voi ja sokeri sekä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhot taikinaan. Pistä taikina kylmään ainakin tunniksi.

Täyte

1/2 litraa mustikoita (tässä pakastimesta)
1/2 dl sokeria
3 rkl perunajauhoja (vähempikin varmaan riittää tuoreille mustikoille)

Sekoita täytteet aineet keskenään.

Kauli taikina levyksi ja ota siitä hieman vuokaa isompia ympyröitä sopivan kokoisella purkilla tai kulholla. Taikina hajoaa helposti, joten ihan millin ohueksi ei kannata kaulita.

Aseta taikina vuokaan tai muffinssivuokaan siten, että taikinaa jää reunojen yli. Täytä taikinakupit mustikkatäytteellä. Kauli jäljelle jääneestä taikinasta kannet ja yritä sulkea tiiviisti kääntämällä taikinan reunat kansien päälle.

Paista 200 asteessa 10-20 minuuttia vuokien koosta riippuen. 

 Varoituksen sana: älä edes yritä muffinssivuokiin ilman muffinssipeltiä!

Elokuun ruokahaasteen aihe on piirakka. Näillä tuotoksilla ajattelin osallistua ihkaensimmäistä kertaa. Ruokahaaste löytyy edellisen voittajan Onko Nälkä? -blogista.


2 kommenttia:

  1. Ah, näyttääpä ihanalta! Rakastan rättänöitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noihan on aika helppoja tehdä :) Kun tekee pienempiä, voi syödä useamman :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...